NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Uroradiológiai intervenciók

A beavatkozás indikációs köre sokféle elváltozást foglal magába.

Percutan nephrostomia esetén, - amikor külső járatot alakítunk ki a vese üregrendszere felé - a bőrön keresztül juttatunk hajlékony csövet a vese üregrendszerébe, hogy az ott esetlegesen felgyülemlett vizeletet kivezethessük, vagy ugyanide eszközöket, esetleg anyagokat (kontrasztanyag a szűkületek kimutatására, műtéti tervezésre; kőoldó anyagok stb.) juttassunk. Ennél a beavatkozásnál fluoroszkópia (röntgen) vagy ultrahang (ritkán CT) irányítást használunk.

Vesekövesség esetén, a külvilág felé „vesegörcs" kíséretében elinduló kő számos helyen elakadhat, akár a vesében, akár a vizeletet a hólyagba juttató elvezető húgyvezetékben (ureter). Az így pangó vizelet fokozott nyomást fejt ki a vesében, rontva annak keringését és méregtelenítő funkcióját. A vizelet pangása jó táptalaj a baktériumok számára, amelyek gennyedő gyulladást okoznak.

Amennyiben műtét, baleset, esetleg más ok miatt sérül a vizelet elvezető rendszer, daganatos folyamat zárja el a húgyvezetéket, a gyógyulásig, vagy a helyreállító műtétig szükséges a vizelet kivezetése a külvilág felé.

Cisztás vesebetegségben előfordulhat, hogy a folyadékkal telt hólyagok olyan nagyméretűvé válnak, hogy jelentős nyomást fejtenek ki a vesére, így károsítják annak megfelelő működését. A nagyobb cisztákban baktériumok is elszaporodhatnak, a gennyes folyamatokat szintén a külvilág felé kell üríteni a további szövődmények elkerülésére.

A vese üregrendszerébe való behatolás másik fő célja lehet, hogy eszközöket juttassunk a vesébe. Ezek lehetnek a vizelet elakadását okozó kő összetörésére – eltávolítására, esetleg szövettani mintavételre (biopszia) szolgáló műszerek, de lehetnek a húgyvezetéken kialakuló szűkületek tágítására, sínezésére való intervenciós radiológiai eszközök.

A harmadik nagy csoportot a veseátültetésnél (transzplantáció) szövődményként kialakult húgyvezeték szűkület, elzáródás, vagy a varratelégtelenség miatti vizeletcsorgás képezi. Itt az intervenciós radiológiai beavatkozásokhoz szintén szükséges a vesébe való behatolási kaput biztosítani.

Közvetlenül juttathatunk be vesekő oldására szolgáló anyagokat, antibiotikumokat, gombaölő gyógyszert, vagy daganatok kezelésére kemoterápiás szereket.

Terhességben, nagyon ritkán, a jelentősen megnagyobbodott méh összenyomhatja a húgyvezetéket, a vesé(ke)t ilyenkor is tehermentesíteni kell.

Ellenjavallat, amely a beavatkozást teljes mértékben kizárná, nem ismert.

Mérlegelni kell az elvégezhetőséget abban az esetben, ha véralvadási zavar áll fenn, melyet nem lehet gyógyszeresen kezelni. Viszonylagos ellenjavallatot képez a nem kezelt fertőzés, bizonyos anatómiai eltérések (lépmegnagyobbodás), jelentős mértékű gerincferdülés.

Laborvizsgálatok, előkészületek:

A kockázat-haszon arány ismertetése, a tájékozott beleegyezés, mint minden beavatkozásnak, úgy ennek is alapvető előfeltétele.
 
Haszon:
 • Az indikációs kör leírásánál ismertetett kórképek, a vizelet pangásával, esetleges fertőződésével járó állapotok. Ezek szövődményei életveszélyes állapotokat eredményezhetnek, így a beavatkozás időbeni elvégzése messze nagyobb haszonnal jár, mint amekkora veszélyt a szúrásból adódó komplikációk jelentenek.
Kockázat:
 • Mint minden intervenciós beavatkozásnál, a percutan nephrostomianál is felléphet vérzés. Ez az esetek 3 – 3.6 %-ánál vérátömlesztést igényelhet, esetenként sebészi beavatkozást, vagy a sérült ér intervenciós radiológiai ellátását is szükségessé teheti.
 • 1 %-ban légmell (PTX) alakulhat ki, ennek kezelése a mellkas becsövezését igényli.
 • Halálos kimenetel az esetek 2 ezreléke (!) alatt van, ez a „vakbélműtét" halálozási arányának ötöd része, vagyis igen csekély.
Enyhébb komplikációk összességében az esetek 15 %-ában léphetnek fel:
 • Fájdalom gyakran jelentkezhet, melynek csillapítása a szokásos készítményekkel történik.
 • A beavatkozás utáni napon esetenként előfordulhat vér a vizeletben.
 • A vese körül vérömleny alakulhat ki a szúrás nyomán.
 • Vizeletcsorgás a hasüregbe a szúrcsatornán keresztül nagyobb nyomású vese üregrendszernél előfordulhat, előfordulása 2 %-nál kevesebb.
 • Katéterrel kapcsolatos problémák, lerakódások, dugulások okozhatnak gondot a folyadékok kivezetésében, ilyenkor akár újabb szúrásra is sor kerülhet, ha a fenti problémákat nem lehet megszüntetni.
 • Fertőzés léphet fel az esetek kis részében, amit megelőző jellegű antibiotikum adással kerülünk el.
Nélkülözhetetlenek a laborvizsgálatok.
 • Véralvadási paraméterek ellenőrzése
 • Teljes vérkép, ami a gyulladásra, vérzésre utaló eltéréseket igazolhatja
 • Kémiai vizsgálatok, melyek a vese működéséről adnak tájékoztatást
 • Vizeletvizsgálat, vizelet üledék vizsgálata, baktériumok kimutatása, és annak meghatározása, hogy milyen antibiotikumra érzékenyek. Vénabiztosítás, valamint megfelelő vénás folyadékpótlás a beavatkozás előtt szükséges.
Diéta:
 
A beavatkozás előtt 6-8 órával nem szabad enni, inni (vénás folyadékpótlás).
Gyógyszerelés:
 
Bódításban (lásd az előző drenázsokról szóló részben írottakat) a percutan nephrostomia is elvégezhető, melyet fájdalomcsillapítókkal egészítünk ki. Megelőző jellegű antibiotikum adás a fertőzéses szövődmények lehetőségét jelentősen csökkenti, a legmegfelelőbb kombinációkat a vizeletben kimutatott baktériumok ismeretében tudjuk összeállítani. Ismeretlen kórokozó esetén alkalmazott antibiotikum-kombinációk intézményenként némi eltérést mutatnak, általában a helyi gyakorlattól függ.
 
Az intervenció tervezése:
 
A korábban készült képalkotó vizsgálatok áttekintése után dönt az orvos a szúrás helyének szóba jöhető helyeiről, amennyiben ilyen rendelkezésre áll, ezért nagyon fontos, hogy a beteg a korábbi leleteit mindig hozza magával, különösen, ami a képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat illeti.
 
Ha a vese könnyen ábrázolható röntgen átvilágítás (fluoroszkópia) segítségével, úgy ennek vezérlésével is kivitelezhető a szúrás, egyébként, UH vezérlés választható, igen ritka speciális esetekben jön szóba a CT segítsége.
 
A kivitelezés:
 
Hason fekvő helyzetben, esetleg az érintett oldalt 45 fokos szögben megemelve történik a műtőasztalra fektetés, majd helyi érzéstelenítés után apró bemetszés következik a bőrön.
A vese üregrendszerének megszúrása során fontos, hogy a apró levegőket vegyen a beteg, így a belső szervek kevésbé mozognak, a célzás pontosabb lesz. Az esetleges légzésvisszatartás szükségességét az orvos kérni fogja. Tompa nyomásérzés, esetleg rövid, éles fájdalom előfordulhat a beavatkozás alatt.
 
A beavatkozás után:
 
4 óra ágynyugalom szükséges, amíg a vizelet tisztává (vértől mentessé) válik. A folyadékháztartás, illetve egyéb (pl. pulzus, vérnyomás) megfigyelése történik ebben az időszakban. Étkezésre, szükség szerint láz és fájdalomcsillapításra kerülhet sor, valamint a vesébe helyezett cső átmosására.
 
Amennyiben a cső behelyezésére a vesében uralkodó fokozott nyomás miatt van szükség, addig kell, hogy bent legyen, amíg a fertőzés elmúlik, és a helyes irányú (hólyag irányába történő) vizelet elfolyás visszaáll. Ha későbbi kőeltávolítás céljából lett betéve, a beavatkozásig zárva kell tartani. Stent - a vese és a hólyag közti húgyvezetékbe helyezett cső, ami tartósan áthidalja a szűkült, vagy sérült szakaszt – behelyezése esetén a drént 1 hétig nyitva kell tartani.
 
Ha semmilyen komplikáció nem lépett fel, úgy 24 óra után a beteg otthonába bocsátható.


Dr. Deák Pál Ákos
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care