NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek - 2013.

Vese Világnapi programok az országbanA cukros üdítők emelik a diabétesz kockázatát

2013.04.23

Az Egészségügyi Világszervezet szerint világszerte több mint 310 millióan küzdenek a betegséggel.


Nyolc európai országból származó mintegy 350 ezer ember adatainak elemzésével a kutatók megállapították, hogy a havi egy adagnyi - 340 milliliternyi, amely nagyjából egy doboz Coca-Colának felel meg -, vagy annál kevesebb cukros üdítőital fogyasztásán felüli minden további adag 22 százalékkal növeli a diabétesz kialakulásának kockázatát.

"Az európaiak egyre növekvő cukrosüdítőital-fogyasztásának fényében fontos, hogy egyértelmű üzeneteket közvetítsünk a népesség felé ezen italok negatív egészségügyi hatásairól" - húzta alá Dora Romaguera, az Imperial College London munkatársival közösen készített tanulmány vezetője.

A mostani eredmények összhangban vannak azon amerikai vizsgálatok következtetéseivel, amelyek erős összefüggést mutattak ki a cukros üdítőitalok fogyasztása és a magasabb testtömeg, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között. Az Egészségügyi Világszervezet szerint világszerte több mint 310 millióan küzdenek a betegséggel.Romaguera és csapata azt akarták kideríteni, hogy vajon Európában is hasonló kapcsolat áll-e fenn a cukros üdítők fogyasztása és diabétesz kockázata között. A brit, német, dán, olasz, spanyol, svéd, francia és holland emberek bevonásával készített tanulmány során a kutatók az étrendjükről kérdezték a résztvevőket, egyebek között arról, hogy mennyi cukros és mesterséges édesítőt tartalmazó üdítőitalt, illetve gyümölcslevet fogyasztanak naponta.

A Diabetologia című folyóiratban közölt tanulmányukban a szakemberek aláhúzták, hogy eredményeik "megerősítik az összefüggést a 2-es típusú diabétesz megnövekedett előfordulása és a cukorral édesített üdítőitalok nagyarányú fogyasztása között az európai felnőttekre vonatkozóan." A gyümölcslé fogyasztást nem hozták összefüggésbe a szakemberek a diabétesz előfordulásának gyakoriságával.

Mi köze van a cukorbetegségnek a vesebetegséghez?


Forrás: MTIMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care