NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek - 2013.

Vese Világnapi programok az országbanA szív körüli zsír jelezheti a vesebeteg életkilátásait

2013.09.19

Egyszerű komputer-tomográfiás (CT) képalkotó eljárással ellenőrizhető a kockázat mértéke.


A szív körüli zsírlerakódást egyszerű komputer-tomográfiás (CT) képalkotó eljárással lehet megmérni - olvasható a Nephrology Dialysis Transplantation című szaklapban megjelent, kanadai, venezuelai, olasz és amerikai kutatók által jegyzett tanulmányban - idézi az MTI.

"Azt kívántuk megtudni, vajon ez a fajta zsírosodás összefügg-e a krónikus vesebetegek halálozási arányával, és azt találtuk, hogy a zsírszövet nagysága igen világosan jelezte a kockázatot. Minél nagyobb mennyiségű zsírt találtunk a szív körül, annál nagyobb volt a betegek halálozási kockázata" - mondta Paolo Raggi, az Albertai Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók tanulmányozták 109 egyesült államokbeli krónikus vesebeteg klinikai vizsgálatból származó CT-felvételeit, és azt fedezték fel, hogy a szív körüli zsír minden tíz köbcentiméteres növekedése a halálozási kockázat hat százalékos emelkedésével járt.

Azoknak a pácienseknek, akiknek átlagos mennyiségű vagy annál több volt a zsír a szíve körül, 45 százalékos eséllyel éltek további öt éven keresztül, ez pedig lényegesen alacsonyabb, mint az átlagosnál kevesebb zsírral rendelkező betegek 71 százalékos ötéves túlélési esélye.

Az eredmények arra is rávilágítottak, hogy a szívverőerek falának meszesedése és a magas koleszterinszint összefügg a zsírszövet nagyságával. Egy korábbi kutatás már kimutatta, hogy a szív körüli zsír és a szívkoszorúerek meszesedése összefügg egymással - áll a tanulmányban.

A kutatók azt javasolták, hogy a krónikus betegek klinikai kezelése a jövőben tartalmazza a szív körüli zsírmennyiséget is kimutató CT-vizsgálatot, mivel jelenleg ez nem általános.

Forrás: MTI

Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care