NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek - 2013.

Vese Világnapi programok az országbanÉvekig nem derült ki, hogy négy veséje van

2013.05.23

A lány két pluszszervét hosszú ideig egyszerű fertőzésnek hitték.


Jessica Curphey szörnyű fájdalmak miatt került kórházba, ahol az orvosok azonnal megállapították, hogy húgyúti fertőzése van, majd további vizsgálatok után azt is, hogy egy 17 centis ciszta van a jobb veséjén. Úgy döntöttek, a cisztás vesét azonnal eltávolítják, ekkor jöttek rá, hogy a ciszta valójában egy pluszvese - írja a The Daily Mail cikke nyomán a Hír24.

Azt egyébként, hogy Jessicánál valami nem stimmel, már a műtéte előtt két héttel megállapították, ám komolyra ekkor sem gyanakodtak. Végül amikor felnyitották, és kiderült, összesen négy veséje van, döbbenten álltak a lány felett.

Jessica esete nem egyedi, 2008-ban, szintén Angliában egy 18 éves lánynál, Laura Moonnál is 4 vesét találtak. A fiatal lány is elképesztő hasi fájdalmakkal ment be a kórházba, ahol az orvosok a két működő vese mellett felfedeztek még két teljesen jól működő vesét. „Nekem nincs szükségem mind a négy vesére. Miért ne adhatnám valaki másnak, akinek igazán szüksége van rá?” – mondta a fiatal lány a műtét előtt, majd a plusz két veséjét olyan embereknek adományozta, akiknek transzplantációra volt szükségük.

Élet 3 vagy 4 vesével, illetve vese nélkül - a vesebetegseg.hu-n


Forrás: Hír24Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care