NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek - 2013.

Vese Világnapi programok az országbanHalvány ígéret a transzplantált sportolóknak

2013.03.01

Csak "halvány ígéretet" kaptak a transzplantált sportolók a világjátékokon való részvételre.


Nem kaptak határozott ígéretet a szervátültetett sportolók a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fogyatékosok sportjáért felelős szakmai tagozatának csütörtöki ülésén arra, hogy kiutazhatnak az idei Speciális Világjátékokra - közölte az Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ) pénteken az MTI-vel. Miközben - írják közleményükben - a Magyar Paralimpiai Bizottság 70 millió forint plusz pénzt kap nemzetközi versenyekre, és további 50 millió forintot ígértek nekik az állami költségvetésből.

Az MSZSZ szerint Szekeres Pál sportért felelő helyettes államtitkár az ülésen azt mondta, jelenleg nem áll rendelkezésre további forrás, nincs több pénz a kasszában. Ezt a szervátültetettek szövetsége diszkriminációnak érzi.

Mint írják, a helyettes államtitkár közölte azt is: a Speciális Világjátékokon való éremszerzés után kapnak jutalmat a speciális sportolók is. "Most úgy tűnik, ez nem fog sokba kerülni az államnak, hiszen az utazásra nem sok esély van. Már nincs egy hónap a nevezésig és a regisztrációs díj befizetéséig" - olvasható MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Az MSZSZ kedden nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz a problémával, többek között azt a kérdést feltéve a kormányfőnek, hogy "mi az oka annak, hogy a szervátültetett sportolók kevesebbet érnek, mint a paralimpikonok, miközben a transzplantáltak nemzetközi szövetségét elismerte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB)".

Forrás: MTI
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care