Hírek - 2013.
Vese Világnapi programok az országban
Kalciumpótlás: vesekövem lesz tőle?
2013.09.10Bár a vesekövek körülbelül 60 százaléka kalcium alapú, mégsem a kalciumbevitel visszafogása a megoldás a vesekövesség elkerülésére!

Veseköves betegeknek régebben azt tanácsolták, hogy kevesebb kalciumot fogyasszanak, és táplálékkiegészítő formájában se vigyék be a pluszban a szervezetükbe ezt az ásványi anyagot, mert a vesekövek leggyakrabban kalciumból és oxalátból állnak. A Nurse's Health Study elemzésekor az derült ki, hogy a kalcium és a vesekövek kialakulásának kapcsolata a korábban feltételezettnél bonyolultabb, nem lehet azt mondani, hogy a sok kalcium okozza a veseköveket.
Milyen ételekkel vigyázzunk? A nátriummal és a fehérjével. Tapasztalat ugyanis, hogy gyakrabban alakulnak ki kövek azoknál, akik sok fehérjét fogyasztanak, illetve akik sok sót használnak, vagy magas nátriumtartalmú ásványvizet fogyasztanak, mivel ez a két anyag fokozza a kalcium kiválasztást a vizeletben. A kőképződés másik fontos feltétele, hogy koncentrált legyen a vizelet. Épp ezért tanácsolják, hogy sok folyadékot fogyasszon, aki hajlamos vesekövességre. A kalcium-oxalátos vesekő kialakulásához "szükséges" oxalát pedig az alábbi ételekben van viszonylag nagyobb mennyiségben: mandula, a répa, korpa, csokoládé, dió, mogyoró, rebarbara, spenót, eper, és tea.
Ma már azt mondják a szakemberek, hogy problémát csak a túlzott kalciumbevitel jelent, ez pedig napi 2-3 grammnyi (2000-3000 mg-nyi) ásványi anyag bevitelét jelenti - rendszeresen, állandó jelleggel. Ehhez például napi 2,5 liter tejet kellene meginni, vagy napi 30 dekánál több sajtot megenni!
A magyarországi táplálkozási adatokat elemezve azonban inkább az derült ki, hogy a túlzott kalciumbevitel nagyon ritka, sokkal inkább jellemző az, hogy a szükséges 1.000-1.300 mg-nál hozzávetőleg 32%-kal kevesebbet fogyasztunk. A legutóbbi, 2003-2004-ben elvégzett táplálkozási felmérés adatai szerint a nők napi átlagban 655, míg a férfiak átlagosan 716 mg kalciumot fogyasztanak.
Forrás: Házipatika
