NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek - 2013.

Vese Világnapi programok az országbanKülönös tünetek kullancscsípés miatt

2013.05.27

A Borrelia fertőzés nagyon ritkán, de okozhat romló vesefunkciót is, godnolni kell rá.


Ötvenes, jó karban lévő férfit veseelégtelenséggel szállítottak kórházba, és az állapota rövid időn belül sokat romlott, a betegség gyorsan súlyosbodott. Dr. Marton Anna, az Oxygen Medical belgyógyásza, kardiológusa, diabetológusa a kiváltó ok után kutatott.

Nem véletlen a romló vesefunkció
A romló vesefunkciónak mindig oka van, de a klasszikus indokok - például érelmeszesedés, örökletes betegségek, krónikus vesemedence-gyulladás, cukorbeteség stb. - a betegnél nem voltak jelen. Dr. Marton Anna belgyógyászként azt vette fontolóra, mi lehet az a betegség, amire létezik gyógymód, hogyan lehetne a beteg életén fordítani. Éppen ezért olyan betegséget nem is keresett, amelyet nem lehet gyógyítani, csak tünetileg befolyásolni. A helyzet azonban egyre romlott, orvosai már művesekezelésre szánták a férfit.

- Amikor egy viziten előálltam az ötletemmel, és elmondtam, hogy kizárandónak tartom többek között a Borrelia fertőzés lehetőségét, kissé furcsán néztek rám. A laboreredmények, a szerológia azonban engem igazolt, így a beteg megkaphatta a Borrelia ellenes gyógyszereket és láss csodát, a vesefunkciói jelentősen javultak. Tökéletessé ugyan nem váltak, de nem szorult többé gyógyszeres kezelésre, különösen nem művesekezelésre. Az életminősége tehát összehasonlíthatatlanul jobbá vált és így végső soron akár a vesetranszplantációt is elkerülhette.

Orvul támadó fertőzés
Az alattomos, orvul támadó betegség, a Borrelia fertőzés nagyon ritkán, de okozhat romló vesefunkciót is. A közönséges kullancsok hordozhatják a Borrelia burgdorferi nevű ártalmas baktériumot, ami a Lyme kórt okozza. A fertőzés bekövetkeztekor a baktériumok a véráramba jutnak és bár az esetek egy részében a betegek a csípés után lázat, fejfájást, ízületi- és izomfájdalmakat, a csípés körül gyűrű alakú bőrpírt tapasztalhatnak, sokaknál semmiféle tünet nem jelentkezik.

-Norvégiában van egy betegem, aki ájulás miatt került a kardiológiára - mondja dr. Marton Anna. - Kiderült az anamnézis során, hogy valójában nem is ájult el, csupán nem érezte a lába alatt a talajt, "mintha vastag talpakon járna". Éppen ezért, ha például elhaladt mellette valaki, gyakran elvesztette az egyensúlyát és elesett, amit ájulásnak véltek. A vizsgálatok során rájöttem, hogy azért nem érzi a talajt, mert neuropátia vagyis idegkárosodás van mindkét lábában. Nála is kizárhatóak voltak a szokásos gyakoribb kórokok: nem volt alkoholista, diabéteszes vagy pajzsmirigy-beteg. Kiderült viszont, hogy sokat túrázik a hegyekben és bizony többször is megcsípte már kullancs. Emlékezett még egy olyan esetre is, amikor gyűrűszerű piros folt, tipikus kokárda alakú bőrpír jelent meg a csípés körül, amivel orvoshoz is fordult. Akkor egy ötnapos penicillinkúrát kapott, ami viszont nem elégséges a Lyme-borelliosis kezeléséhez. A korrekt diagnózis felállítása után azonban megkezdhettük a megfelelő kezelést. Az idegrendszeri szövődmények kezelése persze sokáig, akár évekig is tarthat, de a romlás megállítható és a tünetek kezelhetők.

A lényeg, hogy ha a beteg azt tapasztalja, hogy a tünetei nem szűnnek meg, esetleg súlyosbodnak vagy újabbak jelennek meg a gyógyulás helyett, forduljon ismét orvoshoz! Hatékony kezelés a betegségek túlnyomó részében csak pontos, egzakt diagnózis felállítása esetén lehetséges.

Forrás: Oxygen Medical
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care