NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek - 2013.

Vese Világnapi programok az országbanÖtszörös szervátültetés után lett gyereke

2013.03.18

Ez az első ismert eset, amikor ilyen sokszoros szervátültetéses páciensnek gyermeke született.


Egészséges kislányt szült egy miami kórházban egy nő, aki 2007-ben ötszörös szervátültetésen esett át. Ez az első ismert eset, amikor ilyen sokszoros szervátültetéses páciensnek gyermeke született - adta hírül az MTI.

A Katarban élő nőt 2007-ben műtötték meg a miami Jackson Memorial kórházban: új májat, hasnyálmirigyet, gyomrot, vékony- és vastagbelet kapott. A szervátültetésekre azért volt szükség, mert vérrög keletkezett bélrendszere egy nagyobb vénájában. Kislánya, aki az Alkadi Alhajal nevet kapta, két kilóval született. Az anya tervei szerint hamarosan hazatérnek Katarba.

2011-ben 600 ötszörös szervátültetésre került sor a Béltranszplantációs Szövetség legfrissebb adatai alapján. Az állapotos transzplantáltakat nyilvántartó amerikai National Transplantation Pregnancy Registry szerint pedig ez az első alkalom, hogy ötszörös szervátültetett páciensnek született gyermeke. A nő ugyanabban a miami kórházban szülte a kislányt, ahol annak idején megoperálták. Orvosai szerint egészségi állapota megengedi, hogy akár második gyermeket is vállalhasson. A szakemberek úgy vélik: az eset reményt nyújthat a gyermekvállalásra más többszörös szervátültetett betegeknél is.

Forrás: MTIMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care