NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek - 2013.

Vese Világnapi programok az országbanTámogatást kérnek a transzplantált sportolók

2013.02.26

A szervátültetettek nyílt levele a MOB-támogatásért a miniszterelnökhöz.


A Magyar Szervátültetettek Szövetsége az idei évre sem kapott támogatást a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fogyatékos tagozatától, ezért a magyar szervátültetett válogatott nem tud kiutazni a szervátültetettek idei világjátékára - közölték abban a nyílt levélben, amelyet Orbán Viktor miniszterelnöknek írt a szövetség elnöke.

"Magyarország legeredményesebb fogyatékos sportolóiból álló válogatott csapat nevezési és útiköltsége a 2013. évben megrendezendő Szervátültetettek Világjátékára nem szerepel a MOB által a Fogyatékos Tagozat számára biztosított támogatások között, mint ahogy az eredményességi jutalmazás sem" - írja az MTI-hez kedden eljuttatott levelében Székely György, a szervátültetett szövetség elnöke.

A nyílt lev élben az elnök emlékeztet arra: a tavalyi évben a MOB fogyatékos tagozatának elnöke, Deutsch Tamás már "elvette" az Európa Játékokra szánt összeget a szövetségtől, így a csapat akkor sem tudott kiutazni a sporteseményre.

A miniszterelnöktől válaszokat vár a szövetség arra, mi az oka annak, hogy a szervátültetett sportolók kevesebbet érnek, mint a paralimpikonok, miközben a transzplantáltak nemzetközi szövetségét elismerte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), és tagja a Nemzetközi Doppingellenes Szövetségnek (WADA) is. Továbbá arra is választ várnak, miért fosztják meg őket attól, hogy részt vegyenek a világjátékokon, ahol 1999 óta Magyarország az első öt ország között végzett.

"Éppen ezért nem hittük, hogy sikeres sportolóktól pénzt vesznek el, s ezzel megfosztják őket attól, hogy további elismerést hozzanak az országnak" - fogalmaz Orbán Viktornak írt nyílt levelében Székely György. Transzplantáltak sportsikereiről a vesebetegseg.hu-n

A MOB a sportért felelős államtitkársághoz fordult a Szervátültetettek Világjátékának ügyében.
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Szekeres Pálnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős helyettes államtitkárának intézkedését kérte arra vonatkozóan, hogy az államtitkárság rendelkezésére álló költségvetési forrásból biztosítsák a magyar csapat részvételét a Szervátültetettek Világjátékán - közölte a MOB kedden az MTI-vel.

A MOB a nyílt levelével kapcsolatban az MTI-vel azt közölte: a Magyar Olimpiai Bizottság múlt csütörtöki elnökségi ülésén tárgyalta a Szervátültetettek Világjátékán való részvétel finanszírozási lehetőségeit. Miután a magyar szervátültetett csapat részvételi kiadásai nem szerepelnek a MOB 2013-as költségvetésében, ezért az elnökségi ülésen Borkai Zsolt, a MOB elnöke - Deutsch Tamás alelnöknek, a MOB fogyatékosok sportjáért felelős szakmai tagozat elnökének kérésére - az ülésre meghívott Szekeres Pál, sportért felelős helyettes államtitkár intézkedését kérte az ügyben.

A tagozat csütörtökön tartja elnökségi ülését, melyen a Szervátültetettek Világjátékán való részvétel és annak költségei is napirendre kerülnek - emelte ki közleményében a MOB.

Forrás: MTI
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care