NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek - 2013.

Vese Világnapi programok az országbanTátongó lyukak a paralimpiai bizottság büdzséjében

2013.09.05

Idén az MPB a saját büdzséjéből fedezte a rendezvényekkel kapcsolatos költségeket.


Egy adminisztratív hiba miatt nem tervezték be költségvetésbe a paralimpiai sportolók speciális világjátékokkal kapcsolatos költségeit – nyilatkozta a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke, Gömöri Zsolt, aki szerint ez azért talán következhetett be, mert az új sporttörvény hatályba lépése után a sportért felelős tárca (Emmi) és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) új munkamegosztásába még hibák csúszhattak be. Ezenkívül személyi változások is voltak több poszton. Információink szerint a jövő év eleji téli olimpia már idén felmerülő költségeit sem tervezték be az idei büdzsébe – olvasható a Világgazdaság – online kiadásában.

Idén az MPB a saját büdzséjéből fedezte a rendezvényekkel kapcsolatos költségeket, 70 millió forint értékben. Januárban volt a téli speciális olimpia, nyáron a Szervátültetettek Világjátéka, legutóbb augusztusban pedig a siketlimpia. Az MPB már februárban jelezte, probléma lehet a speciális játékokkal kapcsolatos költségekkel. A MOB végül májusban egy 16 millió forint körüli összeget juttatott erre a célra.

Az év elején – amikor jelezték a problémákat - a kormányzattól kaptak még 50 millió forint rendkívüli támogatást. Még így is fel kellett függeszteni több programjuk (egyesületi, paralimpiai műhelyek támogatásának) finanszírozását, veszélybe került a paralimpiai versenyrendszer, a sportegészségügyi, doppingellenőrzési, képzési feladataik ellátása. Máshonnan kellett forrásokat elvonni, hogy végül versenyzőik kiutazhassanak a triatlon vb-re.
Gömöri Zsolt szerint mintegy 50 millióra lenne szükségük, hogy ne legyenek működési problémák. Már voltak egyeztetések az ügyben és további tárgyalások is várhatóak – mondta az MPB elnöke, hozzátéve azt is, az Emmi, a sportállamtitkárság és a MOB részéről is egyelőre azt közölték, hogy segítséget fognak nyújtani, s hajlandóság van a részükről a probléma rendezésére.

Forrás: vg.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care