NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek - 2013.

Vese Világnapi programok az országbanVesét adott ajándékba az anyukájának

2013.05.13

A srác virág és bonbon helyett egyik veséjét adta édesanyjának Anyák napjára.


Gloria Morrisonnál 2010-ben diagnosztizálták a súlyos vesebetegséget, amit az orvosok csak átültetés útján tudtak volna kezelni. A transzplantációs várólista viszont annyira hosszú volt, hogy előre lehetett tudni, kicsi az esély, hogy az asszony új szervet kapjon. Ekkor 18 éves fia azonnal felajánlotta, hogy megválik egyik veséjétől, hogy megmentse anyja életét, a nő viszont ebbe nem egyezett bele - idézi az Iquisitr hírét a Borsonline.

Most, három évvel később, mivel a fiú az amerikai törvények szerint is nagykorúvá vált, saját döntése alapján felajánlhatta veséjét az anyjának. A műtétre pedig pont Anyák napján került sor. - Bármit megtennék az édesanyámért, hiszen annyi mindent kaptam tőle. A minimum, hogy segítsek rajta, ahogy tudok és ha ez azt jelenti, hogy neki adom a vesémet, akkor gondolkodás nélkül megteszem – mondta a férfi a riportereknek.

Az orvosok szerint nagy az esély arra, hogy a fiától kapott szerv ne lökődjön ki, hiszen a családon belüli transzplantációk általában eredményesebbek, az idegen donorral végzetteknél. Az eddig adatok szerint, egy héttel a beavatkozás után az asszony állapot rohamosan javul.

Forrás: BorsonlineMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care