NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek - 2014.

Vese Világnapi programok az országbanNem mehetnek a szervátültetettek az Európa-bajnokságra?

2014.04.15

Az idei állami büdzsében nem szerepel a transzplantált sportolók krakkói Európa-bajnoksága.


Jelen állás szerint a magyar csapat nem fog tudni részt venni az év legrangosabb világversenyén – közölte a Népszabadsággal Berente Judit, a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európai Sportszövetsége elnöke, aki egyben az MSZSZ alelnöke is. – Ez különösen fájó lenne azok után, hogy a magyar szervátültetett csapat tavaly a durbani világjátékokon az országok pontversenyében a negyedik helyen végzett, 38 arany-, 19 ezüst- és 26 bronzérmet szerezve. A dél-afrikai és az idén januárban rendezett téli világversenyre összesen még 31 millió forintos támogatást kaptunk az államtól, idén csupán alig több mint tízmillióra lenne szükségünk, hogy ott lehessünk Krakkóban.

Aszervátültetett sportolók saját maguk is komoly anyagi áldozatot vállalnak abban a reményben, hogy kijuthatnak Krakkóba: ők fizetnék az utazást, a biztosítást, a formaruhát. A tízmillió forintos támogatást az úgynevezett regisztráció költségeire kérik – ebből fedeznék a nevezési díjat, a szállást és az ellátást. Az állami segítséggel 12 sportágban 50 sportoló állhatna rajthoz, komoly éremesélyekkel, akiket tízfős – edzőkből, orvosból, gyúróból és csapatvezetőből álló – team kísérne.

Az Emmi sportért és ifjúságért felelős államtitkárságának feltett kérdéseinkre Kiss Norbert helyettes államtitkár válaszolt - folyatja a lap. Mint írta, 2014-ben a központi költségvetés – a MOB-on keresztül – a fogyatékosok sportjának támogatására elkülönített forrásból 20,1 millió forintot biztosít az MSZSZ és tagszervezetei számára.
Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a MOB az eredetileg a szocsi paralimpiai részvételre megszavazott több mint húszmillió forintos támogatás maradékát, 7,7 millió forintot – miután nem utazott ki magyar versenyző – más, a fogyatékosok sportjának területét érintő nemzetközi versenyeztetés támogatására javasolja fordítani. Hozzátette, „ennek az összegnek a jelentős részét" a transzplantáltak számára ajánlották fel. A jelentős összeg valójában alig több mint kétmillió forintot jelent -írja a lap.További érvek, tények a teljes cikkben

Forrás: nol.hu
Fresenius Medical Care Diaverum B. Braun Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége (VORSZ) Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége