NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek - 2014.

Vese Világnapi programok az országbanNemzetközi Transzplantációs Szimpózium Visegrádon

2014.08.29

Úttörő kezdeményezés a szervátültetett gyermekek rehabilitációjára összpontosító tapasztalatcsere.


A transzplantáció elfogadott és elérhető kezelési móddá vált a gazdaságilag fejlettebb országokban az utóbbi három évtizedben, végállapotú szervelégtelenségben szenvedőknek. Az első magyarországi gyermek-szívtranszplantáció (2007) óta összesen 27 gyermek kapott új szívet. 2008-ban pedig bevezették a mechanikus keringéstámogató eszköz, a műszív (Berlin Heart) alkalmazását gyermekeknél. Eddig 7 gyermek részesült a transzplantációt megelőzően műszív-kezelésben.

A gyermekek transzplantációja, a megelőző és az utógondozás összetett folyamat, biológiai, fiziológiás és pszichés szempontokból egyaránt. A veseátültetés kivételével a többi szerv esetében nem rendelkezünk hosszabb távra elfogadható szervpótló kezeléssel, ezért valamennyi érintett család átél „halálközeli élményt”. A gyermekgyógyászok kezdettől fogva tisztában vannak azzal, hogy a betegek gondozása csapatmunka, egyebek mellett a nephrológus (a kardiológus, a hepatológus stb.), a pszichológus, a pedagógus és a szociális munkás szoros együttműködését igényli.

A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért közhasznú civil szervezet szervezésében zajló Nemzetközi Transzplantációs Szimpózium úttörő kezdeményezés, amely a szervátültetett gyermekek rehabilitációjára összpontosító tapasztalatcsere. A kétnapos tanácskozáson olyan megkerülhetetlen témákat elemeznek az előadók, mint a szervátültetett gyermekek életminőségének vizsgálata ( Dr. Szőnyi László, a SE I. sz. Gyermekklinika egyetemi docense), a szívtranszplantált gyermekek fizioterápiájának tapasztalatai ( Lacsni-Deutsch Katalin, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Gyermekszív Központ gyógytornásza), a pszichológus szerepe a transzplantált gyermekek és családjaik életében ( Dr. Szekeres Ágota, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar adjunktusa), vagy a sport és a rehabilitáció kapcsolata a szervátültetéssel ( Káldi-Szendi Mónika testnevelőtanár).

A résztvevők betekintést nyerhetnek Finnország, Németország, Nagy-Britannia, Svájc, Írország és Törökország transzplantációs kihívásaiba és legjobb gyakorlataiba.

A Nemzetközi Transzplantációs Szimpózium fővédnöke: Dr. Cserháti Péter, egészségügyi struktúraváltásért felelős miniszteri biztos, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatója.

A Szimpózium ideje: 2014. szeptember 3-6.

A Szimpózium helye: Hotel Visegrád, 2025 Visegrád, Rév u. 15.

Az ATV beszámolója az eseményről

Részletes program és az előadások összefoglalója


Fresenius Medical Care Diaverum B. Braun Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége (VORSZ) Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége