NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országban2013-ban is folytatódik a Nemzeti Vese Program

2013.02.07

Megkeressük a kitörési pontokat, hogy minél többekhez eljuthasson az üzenet.


Idén is folytatja munkáját a Nemzeti Vese Program, amely működésének harmadik évébe lépve is azokat a kitörési pontokat keresi, amelyeken keresztül még több potenciális vesebeteghez juttathatja el üzenetét a megelőzés fontosságáról és tennivalóiról – ismertették a 2013-as terveket a program évindító tájékoztatóján. Mint elhangzott, az indulás évéhez képest is vannak örvendetes eredmények, 2012-ben 15 százalékkal nőtt (jelenleg 903) a vesetranszplantációra várók száma a „várólistán” és rekordot ért el az élődonoros átültetéseké is (53 ilyen beavatkozás történt), ami a program munkájának is köszönhető. Ugyanakkor évente 3-4 százalékkal emelkedik a dialízisre szorulók száma is, így sajnos nem vált okafogyottá a felvilágosítás, az ismeretterjesztés szándéka.

Dr. Reusz György professzor, a Magyar Nephrológiai Társaság elnöke, a NVP szakmai vezetője elmondta, az elmúlt években a lakosság körében végzett tájékoztatáson és a háziorvosi továbbképzéseken túl idén a vesebetegséggel fenyegetett diabéteszesek és magasvérnyomás-betegek kezelésében szerepet játszó szakmai, illetve az őket képviselő-segítő civil szervezetekkel fűzik szorosabbra az együttműködés szálait, remélve, hogy ezzel mind az 600 ezer vese-veszélyeztetett beteghez is eljuthat a program üzenete. Természetesen az egészséges emberek sem maradnak információ nélkül, a sokszor évekig, évtizedekig lappangva, tünetek nélkül kialakuló veseelégtelenség megelőzésének módjáról, a szűrés és korai felismerés lehetőségeiről is folyamatosan szó lesz az idei rendezvényeken, illetve a program honlapján és facebook oldalán is.

A program továbbra is kiemelten foglalkozik a már diagnosztizált, vesepótló kezelésre szoruló vagy transzplantáció előtt álló betegek tájékoztatásával is. A program támogatásával idén is folytatódik a Transzplantációs Alapítvány korábbi években indult és sikeres fórumsorozata, melynek keretében szakértők és a szervátültetésen már átesett betegek, hozzátartozók ismertetik a beavatkozás lényegét, részleteit és az élődonoros átültetés előnyeit a dialízisállomásokon kezelt érdeklődő, ezekről kérdező betegekkel. Mint Szalamanov Zsuzsannától, a civil szervezet vezetőjétől megtudtuk, az ilyen alkalmak után mindig emelkedik azon párok száma, akik a műtétre jelentkeznek, új esélyt adva-kapva. Idén egy látogató-program is színesíti a képet: havonta egy-egy alkalommal sikeresen transzplantált „betegek” válaszolnak a dialízis-állomásokon művesekezelésen lévők kérdéseire, személyes példájukkal oszlatva el az esetleges tévhiteket, kétségeket.

Zoltán György, a program operatív vezetője elmondta, az ELTE Egészség-gazdaságtani Kutatóközpontjának részvételével, az orvosszakma, az államigazgatás/egészségügy-irányítás és az egészség-gazdaságtan képviselőinek bevonásával elkezdődött a krónikus vesebetegség kezelése egészség-gazdasági modelljének kidolgozása. A program felkérésére indult munka során az egészségpolitika számára születhetnek javaslatok arra az eszközrendszerre, amellyel a legnagyobb egészségnyereség elérhető a technikai fejlődés és a krónikus donorhiány közötti feszítő ellentmondás mellett is, szektorsemlegesen.

A Vese márciusi Világnapjához kapcsolódva és attól függetlenül is több programot tervez a NVP országszerte – ismertette Böcskei Virág programfelelős. Csak a felsorolás szintjén: a Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak meghirdetett plakátpályázat, világnapi flash mob-ok, fotókiállítás, média-pályázat, a tavalyi sikeres Ren Balatour ismételt megrendezése mind-mind jó alkalom lesz arra, hogy akár a világnapi üzenetet (Előzd meg a vesekárosodást! Védd a vesédet, tudd meg, hogy hogyan!), akár a krónikus veseelégtelenség prevenciójáról, a folyamat lassításának módozatairól, a halálos szövődmények elkerüléséről tudható fontos ismereteket eljuttathassák, felkeltve az érdeklődést a vese védelme iránt.

Forrás: vesebetegseg.hu - kávé
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care