NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országban2014 Vese Világnapi programok országszerte

2014.02.14

Ez alkalommal is szűrésre, tanácsadásra várják az érdeklődőket kórházak, dialízis központok.


A Vese Világnapjához kapcsolódóan az ország számos pontján rendeznek programokat. Az alábbiakban folyamatos frissítéssel mutatjuk a kínálatot:

Vese Világnapi rendezvény / Budapest / Sajtótájékoztató

Ideje: 2014. március 13. 10.00

Helye: Emberi Erőforrások Minisztériumának Arany János utcai épülete (1051 Arany János u. 6-8.), VIII. emeleti Nagyterem

A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (ISN) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (IFKF) magyar kezdeményezésre, minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította. A Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet vesénk központi szerepére általános egészségünk szempontjából, és hogy hangsúlyozásával világszerte csökkenjen a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakoriságát, súlyosságát.

A Vese Világnap megrendezésére 2014-ben immár kilencedik alkalommal kerül sor, ezúttal március 13-án. A 6 kontinens több mint 100 országában – köztük Magyarországon is – megtartott világnap ez évi központi üzenete: „Veséink velünk öregszenek! Védd a veséd, tudd meg, hogyan!”.

Ennek a témának különös jelentőséget ad egyrészt az, hogy a lakosság átlagéletkora fokozatosan emelkedik, és ezzel együtt nő azoknak a kockázati tényezőknek a súlya is, melyek vesebetegségekhez vezethetnek. Másrészt a beteg vese súlyos szív-érrendszeri szövődményeket okozhat, létrehozva ezzel egy ördögi kört. Magyarországon mintegy 600 000 honfitársunk érintett a vesebetegség valamilyen formájában (elsősorban hypertonia és diabetes szövődményeként).

Sajtótájékoztatót tart:

- Prof. Dr. Reusz György – a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke, a Nemzeti Vese Program szakmai igazgatója

- Prof. Dr Wittmann István – a Szakmai Kollégium Nephrológia és Dialízis Tagozatának elnöke

- Prof. Dr. Balla József – a Magyar Nephrologiai Társaság alelnöke

- Prof. Dr. Kiss István – a Magyar Hypertonia Társaság elnöke, Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 Szakmai Programbizottságának elnöke

- Dr. Szegedi János – a Magyar Nephrologiai Társaság alelnöke


X X X

Vese Világnapi rendezvény / Budapest / Gyermekrajz kiállítás megnyitó

Ideje: 2014. március 13. 17.00

Helye: Mammut II. Bevásárlóközpont 3. emelete (1024 Budapest, Lövőház utca 2-6.)

A Nemzeti Vese Program rajzpályázatot hirdetett a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont és a Kőbányai Kada Mihály Általános Iskola 5-8. osztályos diákjai számára.

A pályázat célja az volt, hogy a kiírás eredményeként olyan gyermekrajzok szülessenek, amelyek felhívják a magyar társadalom figyelmét a vese védelmére, a vesék összetett és létfontosságú szerepére, a vesebetegségek megelőzésének fontosságára! A kezdeményezés célja volt továbbá, hogy a pályázaton résztvevő diákok elmélyítsék a vesével kapcsolatos ismereteiket, tudatosítsuk bennük a prevenció jelentőségét, érzékennyé tegyük őket a beteg embertársainkkal való szociális kapcsolatokra, valamint az ő nyelvükön megismertessük velük a dialízis, a donáció és a transzplantáció fogalmait.

A pályázat jelmondata: Védd a veséd, tudd meg, hogyan!

8 aranyszabály a vesénk védelmében!

A beérkezett pályaművekből 2013. március 13-án kiállítás nyílik, amely 2 héten keresztül megtekinthető lesz a Mammut II. Bevásárlóközpont 3. emeletén (1024 Budapest, Lövőház utca 2-6.)

X X X

Vese Világnapi rendezvény / Budapest / Uzsoki utcai Kórház

Ideje: 2014. március 13. 16.00 – 19.00 16.00 – 19.00

Helye: Uzsoki utcai Kórház „C” épületének aulájában (Uzsoki utcai főbejárat: 1145 Budapest, Uzsoki u. 29-41.,Róna utcai főbejárat: 1145 Budapest, Róna u.196-212.)

A Vese Világnapján, március 13-án az országszerte tartott rendezvényekhez csatlakozva, 16 – 19 óra között lakossági fórumot tartunk az Uzsoki utcai Kórház „C” épületének aulájában (új épület).

Lehetőséget biztosítunk nefrológus szakorvosainkkal történő konzultációra, és szűrővizsgálatot is végzünk. Minden érdeklődőt szeretettel (és tesztcsíkkal) várunk! Hozza magával vizeletét is (akár húgyhólyagjában, akár tisztára mosott kis üvegcsében)! A III. Belgyógyászati Osztály orvosai

X X X

Vese Világnapi rendezvény / Budapest/ Szent Margit Kórház Díszterme

Ideje: 2014. március 12. 16.00 -18.00 16.00 -18.00

Helye: Szent Margit Kórház Díszterme (1032 Budapest, Bécsi út 132.)

A Szent Margit Kórház Dísztermében március 12-én, 16-18 óra között a Vese Világnapja alkalmából ünnepi műsort, és betegtájékoztató előadásokat tartanak.

Az előadások témája:

· A vesepótló kezelések és a hazai nephrologiai betegellátás fejlődésének története

· Az idős betegek veseműködése, vesepótló kezelése és pszichoszociális problémái

· Nephrologiai rehabilitáció és a pszichoszomatikus gyógyítás jelentősége

· A diósjenői betegoktató. és életmódtábor eredményei

Az előadások között zenei és irodalmi betétek lesznek.

X X X

Vese Világnapi rendezvény / Baja / Diaverum Diakízis Központ

Ideje: 2014. március 13. 10.00 -13.00 10.00 -13.00

Helye: Bajai Diaverum Dialízis Központ (Baja 6500., Vasvári Pál u. 38.)

A Bajai Diaverum Dialízis Központban 2014. márc. 13.-án 10 órától 13 óráig ünnepeljük meg a 9. Vese Világnapot.

Programjaink a következők lesznek:

1. Az érdeklődők számára Világnapi szűrést tartunk, mely vérnyomás-, pulzus- valamint vércukorszint-mérést, vizeletvizsgálatot foglal magába.

2. Életmódi és diétás tanácsadást tartunk a vese védelmének jegyében.

3. Az érdeklődők számára nyílt nap keretében bemutatjuk a Bajai Diaverum Dialízis Központot és a Bajai Szent Rókus Kórház – Központunk épületében lévő – Nephrológia Szakrendelését.

X X X


Vese Világnapi rendezvény / Debrecen/ I. Belgyógyászati Klinika


Ideje: 2014. március 10. (hétfő) 14.00-16.00 14.00-16.00

Helye: Belgyógyászati Intézet, I. sz. Belgyógyászati Klinika tanterme

A Debreceni Egyetem ÁOK Belgyógyászati Intézet Nephrologiai Tanszéke lakossági fórumot tart a Vese Világnap alkalmából. A Vese Világnap legfontosabb üzeneteit ismertetik a Nephrologiai Tanszék vezető nephrologusai és a Transzplantációs tanszék vezetője, majd a fórum keretében a résztvevők kérdéseire válaszolnak.

Résztvevők: Prof. Dr. Balla József, Dr. Kárpáti István, Dr. Mátyus János, Dr Nemes Balázs, Dr. Ujhelyi László

X X X

Vese Világnapi rendezvény / Nagykanizsa

Ideje: . 2014. március 13. 12.00-15.00 12.00-15.00

Helye: a Kanizsai Dorottya Kórház belgyógyászati épületének előadóterme (8800 Nagykanizsa, Szekeres József utca 2-8.)

A Kanizsai Dorottya Kórház belgyógyászati épületének előadótermében 2014. 03. 13-án 12-15 óra között nyílt napot tartunk (tájékoztatás, szűrővizsgálat diétás tanácsadás). Minden érdeklődőt szeretettel várunk, akik többet szeretnének tudni a vesebetegségekről, valamint azok megelőzéséről!

Dr. Brünner Szilveszter Kanizsai Dorottya Kórház Főigazgatója, nephrológus szakorvos és Dr. Németh Anikó nephrológus főorvos

X X X

Vese Világnapi rendezvény / Ajka/ B. Braun Avitum Dialízis Központ

Ideje: 2014. március 13. 10.00

Helye: B. Braun Avitum 17. számú Dialízisközpont Ajka (8400 Ajka, Szilvágyi Károly utca 93.)

Az ajkai művese állomás, korábbi éves gyakorlatának megfelelően, idén is megtartja a Vese Világnapját. A rendezvényt 2014. március 13-án tartjuk meg nyílt nap keretében, helyszíne pedig az ajkai műveseállomás lesz. Az esemény délelőtt 10.00 órától a betegeknek és hozzátartozóiknak szól, amikor is megmutatjuk a műveseállomást, majd az állomás tárgyalójában az érdeklődéstől függően, orvosok tartanak felvilágosítást a vesebetegségek gyakoriságáról okairól, következményeiről, illetve a megelőzés lehetőségeiről.

Ezután 14.00 órától fogadjuk a kórházi illetve háziorvosokat: őket kötetlen megbeszélés formájában tájékoztatjuk a vesebetegek ellátásáról, a gondozás jelentőségéről, az időben megkezdett vesepótló kezelés fontosságáról, valamint a transzplantációs lehetőségekről. Rövid előadások is bemutatásra kerülnek, valamint bemutatjuk az állomást és működését is - invitál dr. Varga Gábor, orvos-igazgató

X X X

Vese Világnapi rendezvény / Cegléd/ FMC Dialízis Központ

Ideje: 2014. március 13. 08.00 – 10.00  08.00 – 10.00 és 13.00 – 15.30  13.00 – 15.30
Helye: FMC Dialízis Központ Cegléd (2700 Cegléd, Törteli út 1-3.)

A ceglédi FMC Dialízis Központ, a Toldy KH-RI Nephrologiai Szakrendelésével együttműködve, 2014. 03. 13-án nyílt napot szervez.

X     X      X

Vese Világnapi rendezvény/ Győr /B. Braun Avitum dialízis központ

Ideje: 2014. március 13-án
Helye: B. Braun Avitum Hungary Zrt. 11. számú, győri dialízisközpontja (Győr, Magyar utca 8)

A B. Braun Avitum Hungary Zrt. 11. számú, győri dialízisközpontja március 13-án Nyílt Napot tart a vese betegségeinek és annak leghatékonyabb kezelési eljárásainak széleskörű megismertetése érdekében.

A Nyílt Nap alkalmával a győri dialízisközpont munkatársai lehetőséget teremtenek arra, hogy a dialízis-kezelés, a transzplantáció és a vesebeteg gondozás rövid ismertetésén túl, kötetlen beszélgetés keretében, jelenlegi és volt betegeik találkozhassanak egymással, a dialízisközpont és a Petz Aladár Megyei Kórház III. Belgyógyászat Immunnephrologia és Hypertonia Osztály munkatársaival. Az esemény keretében a szakemberek által nyújtott információkon túl, a résztvevők egymástól (első kézből) is szerezhetnek ismereteket a vesebetegségekről, azok megelőzésének lehetőségeiről, hatékony terápiájáról és a vesepótló kezelésekről, valamint megbeszélhetik felmerülő gondjaikat.

X     X     X

Vese Világnapi rendezvény / Budapest / B. Braun Avitum Hungary Zrt. 1.sz. Dialízisközpont

Ideje: 2014. március 30. 9.30 és 11.30 között

Helye: B. Braun Avitum Hungary Zrt. 1.sz. Dialízisközpontja (1115 Budapest, Halmi út 20-22.)

Minden év március második csütörtökén, a Vese Világnapja alkalmából, világszerte a veseelégtelenségre, idén a vesék öregedése következtében kialakuló krónikus vesebetegségre hívják fel a figyelmet. A világnap eseménysorozatához a B. Braun Avitum Hungary Zrt. 1.sz. Dialízisközpontja (1115 Budapest, Halmi út 20-22.) is csatlakozott, és március 30-án Nyílt Napot rendez a dialízisközpontban, ahol 9.30 és 11.30 között előadások hangzanak el a lakosság számára a vese betegségeiről, a magas vérnyomás és a cukorbetegség vesét veszélyeztető hatásáról valamint a hatékony kezelési lehetőségekről. Mindegyik témát követően kérdéseket lehet feltenni, amelyekre orvosok és képzett szakápolók válaszolnak. A Nyílt Napot a dialízisközpont bemutatása zárja kiscsoportos vezetéssel.

X     X     X
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care