NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országban20 éves a Transzplantációs Centrum

2011.09.16

Hamarosan egyidőben történhet a donor vese eltávolítása és a vesebeültetés.


A nyolcvanas évek végén a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek számának növekedése és a jobb hatásfokkal működő vesepótló kezelések egyre inkább szükségessé tették a vesetranszplantációk számának növelését. Országos kampány indult 1987-ben a szervdonáció számának növelése érdekében. A Debreceni Orvostudományi Egyetem (ma DE OEC) 1988-ban kötött megállapodást az Egészségügyi Minisztériummal egy észak-kelet magyarországi Vesetranszplantációs Centrum létrehozásáról, és ettől kezdve veszünk részt a halottból nyert szervdonációban. Az I.sz. Sebészeti Klinikán 1991 júniusában kezdődött a Transzplantációs Centrum szervezése. Az első kadáver eredetű veseátültetést 1991. június 27-én végeztük el - tájékoztatott Dr. Asztalos László főorvos, a Transzplantációs Centrum vezetője. Tevékenysége elismeréseként a Transzplantációs Centrum 1993-ban „Egészségügyi Minisztériumi dicséretben” részesült.

Fennállása óta a Centrumban 779 veseátültetés történt, jelenleg 452 beteg gondozását biztosítják. A Transzplantációs Centrum 2006-tól a Sebészeti Intézet keretében működik. A kadáver donor koordinációs feladatokat az Országos Vérellátó Szolgálat keretében működő Szervkoordinációs Iroda végzi. A DE OEC Transzplantációs Centrumában az első élődonoros veseátültetést 2010. március 24-én végezték el. A donor vese eltávolítása laparoscopos technikával történt.

A Debreceni Egészség Központ Fejlesztési Projekt IV. sz. projekteleme, a Transzplantáció fejlesztése – Vesetranszplantációs műtők kialakítása nevű program részeként megépülő két transzplantációs műtő teszi majd lehetővé az élődonoros transzplantációs program hatékony működését. Egyidőben történhet a donor vese eltávolítása és a vesebeültetés. Így valósítható meg az élődonoros transzplantációk számának növelése a régió krónikus vesebetegeinek gyorsabb és jobb ellátása érdekében.

A világon az első sikeres veseátültetést 1954-ben végezték. Az eltelt ötvenhat év transzplantációs eredményei igazolják, hogy a krónikus vesebetegek számára a veseátültetés nyújtja a leghosszabb túlélést. Megfigyelték, hogy az átültetettek között is az élődonoros transzplantáció adja a legjobb eredményt. Ezért mindenhol az élődonoros transzplantációt részesítik előnyben.


vesebetegseg.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care