NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országban30 éves a klinika Gyermekdialízis Központja

2015.09.16

Először a túlélés esélyét adták a vesebeteg gyerekeknek, majd később, a gyermekvese-transzplantáció lehetőségével már egy komplex terápia vált elérhetővé.


Ünnepi tudományos ülést és névadó ünnepséget rendeztek az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekdialízis Központjában, ami idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját.  A központot Dr. Miltényi Miklósról, a klinika tavaly elhunyt egykori igazgatójáról nevezték el, aki kiemelkedő szerepet játszott az első magyarországi gyemekdialízis központ létrehozásában.

Dr. Szabó Attila, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója ünnepi beszédében elmondta, hazai és nemzetközi szempontból is kiemelkedő jelentőségű esemény volt, amikor 1985-ben megnyílt az első szervezett formában működő gyermekdialízis állomás hazánkban. Hangsúlyozta, hogy a végstádiumú vesebetegségben szenvedő gyerekeknek azelőtt nem volt lehetőség a kezelésére, a gyermekdialízis központban végzett kezelés sok gyerek számára életmentő fontosságú volt. Dr. Miltényi Miklós, a klinika akkori igazgatója volt az, aki megteremtette a központ létrehozásának alapjait – mondta el.

Dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes köszöntőjében kiemelte, Dr. Miltényi Miklós tanszékvezetőként, intézetvezetőként és igazgatóként olyan ikonikus professzor volt, akinek határozott személyisége nélkülözhetetlen volt a gyógyítás, az oktatás és a kutatás hármas egységének megteremtésében. Olyan vezető volt, aki az adott feladatrendszer mellett mindig az előrelépés lehetőségét tartotta szem előtt – fogalmazott. Dr. Merkely Béla hangsúlyozta, ennek köszönhetően jöhetett létre harminc évvel ezelőtt a Gyermekdialízis Központ, ami fontos mérföldkőnek számít. Először a túlélés esélyét adták a vesebeteg gyerekeknek, majd később, a gyermekvese-transzplantáció lehetőségével már egy komplex terápia vált elérhetővé, ebben az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika a mai napig európai szintű munkát végez – emelte ki.

 Dr. Sallay Péter előadásában a Gyermekdialízis Központ harminc éves történetét foglalta össze, Dr. Reusz György, a klinika egyetemi tanára pedig a dialízis centrumból kikerülve transzplantáción áteső gyerekekről beszélt. Dr. Miltenberger-Miltényi Gábriel, Miltényi Miklós fia is résztvett a fórumon, aki szakterületéről, a klinikai genetikáról adott elő. Dr. Fekete Andrea, a SE-MTA Lendület Diabétesz Kutatócsoport vezetője a diabéteszes neuropáthiáról tartott előadást, Dr. Vannay Ádám laboratóriumvezető a klinika kutatólaboratóriumában végzett munkát mutatta be. Végül Dr. Tulassay Tivadar rector emeritus, a klinika egyetemi tanára Dr. Miltényi Miklós munkásságát foglalta össze előadásában. A tudományos ülés után felavatták a központ új tábláját is.

Forrás: Semmelweis.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care