NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országban33 arany, 21 ezüst és 35 bronz

2011.06.26

A göteborgi XVIII. Szervátültetettek Világjátékán 54 ország közül a 4. helyen végzett az országok versenyében a magyar válogatott csapat, 33 arany, 21 ezüst és35 bronzérmet szerezve meg.


Remekül szerepeltek a magyar sportolók a Göteborgban megrendezett XVIII. Szervátültetettek Világjátékán. A negyvenhat tagú magyar küldöttségből harmincan állhattak dobogóra, s tizenhat sportolónk címvédőként utazhat a következő világjátékokra. A magyar küldöttség az összesített éremtáblázaton a negyedik helyet szerezte meg az ötvennégy országot fölvonultató mezőnyben. A mieinknél csupán a britek, az amerikaiak, valamint az ausztrálok gyűjtöttek több medált.

A brit versenyzők 115 arany-, 94 ezüst- és 77 bronzéremmel végeztek a táblázat élén, míg a magyarok 33 elsőség mellett 21 második, valamint 35 harmadik helyezést is elértek. Ezzel az eredménnyel csapatunknak sikerült felülmúlnia a két évvel ezelőtti teljesítményét. Akkor az ausztráliai Brisbane-ben rendezett világjátékokon 21 arany-, 27 ezüst és 22 bronzérmet szereztek sportolóink, s az összesített éremtáblázat ötödik pozíciójában végeztek.

Legeredményesebb sportágunk Göteborgban az úszás volt. Az uszodában született meg a magyar dobogós helyezések több mint harmada, úszóink 11 elsőség mellett 11 ezüst- s 15 bronzérmet nyertek. Úszóinkon kívül tizenhét medállal atlétáink, valamint nyolc-nyolc éremmel bowlingozóink és pingpongosaink bizonyultak a legszorgosabb éremhalmozónak.

A magyar csapat legeredményesebb indulója Dózsa Dávid lett. A tizenhat esztendős veseátültetett klasszis úszóként öt egyéniben öt aranyérmet gyűjtött, s emellé két váltóban szerzett bronzot. Dózsa mögött nem sokkal maradt el a három-három elsőségig jutó Berente Judit és Mezei Gergő. Berente Judit három diadala mellett még egy-egy második és harmadik helyezést is szerzett. Míg a hajdúböszörményi Mezei Gergő teljesítményének értékét növeli, hogy több sportágban érte el győzelmeit, a huszonkét éves versenyző kerékpározásban és a mini marathonon nyert, 1500 méteren második lett, s a magyar váltó tagjaként még kétszer állhatott dobogóra.

Blogjában a háromszoros göteborgi bajnok atléta ekképp vall magáról: „Egyszerű ember vagyok, átlagos tehetséggel. Ám kitartásom átlagon felüli. 2005-ben kaptam egy lehetőséget egy új, szebb és teljesebb életre. Egyetlen utat tartottam helyesnek, eldöntöttem egészségesen és sportosan fogok élni. Azóta többszörös Világ és Európa Bajnok Vesetranszplantált sportoló lettem.”

Az említetteken kívül még hat magyar nyert két bajnoki címet: Kégel András, Lázár András, Schneiderné Szabó Julianna, Ékes Józsefné, Hasznos Szabina, valamint Gyurkó Alexandra. A kecskeméti 41 éves veseátültetett Kégel Tamás teniszben szerzett két arany- és egy bronzérme mellett a röplabdacsapat tagjaként is dobogóra állhatott. A szászbereki Lázár Andráshoz hasonlóan a szolnoki Hasznos Szabina is mindkét elsőségét bowlingban nyerte. A máj- és vesetranszplantált 20 esztendős sportoló versenyfilozófiájáról sokat elárul mottója: „Mindig az az erősebb,aki nem tombol, hanem mosolyog."

A számtalan győzelem közül is kiemelkedik Venyercsán László sikere, ugyanis a távgyalogló az 5000 méteres távot új világcsúccsal (25:29.72) nyerte. Az idén negyven éves versenyző első veseátültetését (1986) követően kezdett csak sportolni. A távgyaloglással 1998 nyarán találkozott egy, a Magyar Transzplantáltak Sportegyesülete által szervezett nemzetközi versenyen. Itt ugyan még nem ért el kiemelkedő eredményt, azóta viszont nyolcszoros világjátékok-győztes.

Göteborgban bajnoki címet nem, de érmet szerző sportolóink közül Jánka Sándor, Medve Jánosné, valamint Tilhof Ingrid voltak a legeredményesebbek. Az ajkaiak 21 esztendős atlétája, Jánka Sándor szinte minden számban, amiben dobogós helyezést ért el, egyben országos csúcsot is döntött.

Az első nemzetközi versenyén a tavalyi dublini Szervátültetettek Európa Játékán indult Tilhof Ingrid bizonyította, hogy a jövőben kiemelkedő egyénisége lehet a magyar szervátületettek sportjának. A 25 éves budapesti versenyző ugyanis nemcsak tollaslabdában (egyéni és páros) gyűjtött két ezüstöt, hanem atlétikában is remekül szerepelt. Ráadásul kislabda hajításban új országos rekordot állított föl - tudósított a Közelkép Hírügynökség.

A sikeres sportolókról a Magyar Szervátültetettek Szövetségének honlapján találhatnak összefoglalót.


Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care