NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országban4000. dialízis kezelés az FMC Salgótarjáni Dialízis Központban

2015.02.02

Az 58 éves beteg már 1988 óta részesül életmentő vesepótló kezelésben.


A Fresenius Medical Care Salgótarjáni Dialízis Központjában 2015. február 2-án egy dializált beteg a 4000. hemodialízis kezelését kapta. Az 58 éves beteg 1988 óta részesül életmentő vesepótló kezelésben. A 4000. kezelés bizonyítja, hogy a végstádiumú veseelégtelenséggel élő betegek számára elérhető, korszerű hemodialízis kezelések segítségével a betegek sokáig, jó életminőségben élhetnek - tudatta a cég közleményben.

Ma Magyarországon minden 10. ember érintett valamely vesebetegségben. Évente mintegy 500-600 ezer vesebeteg szorul gondozásra, 270-300 veseátültetés valósul meg, és közel 6500 krónikus veseelégtelenségben szenvedő beteg életben maradását biztosítja a művesekezelés. A sokáig észrevétlenül lappangó, majd hirtelen lecsapó, alattomos betegség nagy része azonban odafigyeléssel megelőzhető. A betegség ugyanis köztünk van: Magyarországon a népbetegségnek számító elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség ma a legfontosabb vesebetegségre hajlamosító tényezők. A 2,5-3,5 millió hipertóniás, és az 1,1 millió cukorbeteg 10, illetve 5 százaléka válik a későbbiekben veseelégtelenné. (Forrás: Magyar Nephrologiai Társaság, www.neohrologia.hu)

A végstádiumú veseelégtelenség olyan életveszélyes állapot, amelyben a veseműködés valójában megszűnik. A normál testműködésből, valamint a túlzott folyadékfogyasztásból keletkező káros melléktermékek felgyülemlenek a szervezetben. A végstádiumú veseelégtelenségben szenvedő betegeknek megfelelő kezelésre van szükségük a túléléshez, két terápiás lehetőség áll rendelkezésre számukra: a veseátültetés és a dialízis.A 4000. kezelés alkalmából a dialízis központ munkatársai tortával köszöntötték Lantos Zsoltné Margót, aki meglepődve mondta el, hogy mennyire jól esik a figyelmesség a dialízis központ munkatársai és a Fresenius Medical Care részéről. 1988-ban, amikor Vaslaki főorvos úr elindította a dialízis kezelését, csak az lebegett férjével a szemük előtt, hogy az akkor hét éves kislányukat fel tudják nevelni. Azután a középiskola, majd az első unoka érkezese volt az a cél, amit meg kellett élni jó erőben. Az első unoka érkezésekor Hódmezővásárhelyre költözött, hogy segíthesse lányát, és közel 6 évig ott járt kezelésre. Mostanra már három unokát kényeztet, amikor csak teheti. A férjével Karancsberényben élnek, elmondása szerint nagyon sokat köszönhet neki, és remélik, hogy még sokáig támogatják egymást.

Dr. Kevei Péter az FMC Salgótarjáni Dialízis Központ orvos igazgatója kiemelte, egy ilyen alkalom különösen fontos a dialízis központ munkatársai és a betegek szempontjából egyaránt, hiszen az ad értelmet mindennapoknak, amikor egy sikertörténetet ünnepelhetünk. Biztatás a betegtársaknak, hogy létezik a betegség mellett értelmes, értékes élet, amelyhez újabb és újabb célok elérésén át vezethet az út.

Fresenius Medical Care és NephroCare Magyarországon

A Fresenius Medical Care 1993-ban, több mint 20 éve kezdte meg magyarországi működését. 2014 év végén 23 dialízis központja működött országszerte. A magyarországi betegszám eléri a 2400 főt, 2014 év végén 2148 fő részesült hemodialízisben, 276 fő peritoneális dialízisben.
A következő rövid kimutatás jól szemlélteti, milyen komoly mérföldkő a 4000. dialízis kezelés egy beteg és az őt kezelő orvosi és ápolói team életében.
2014 év végén a Fresenius Medical Care magyarországi hálózatában kezelt közel 2150 hemodializált beteg közül
- 54 beteg volt túl a 2000. kezelésén;
- 12 beteg volt túl a 3000. kezelésén és
- 2 beteg kezelésszáma haladta meg a négyezret. A február 2-i kezeléssel ez a szám 3-ra emelkedik.

Forrás: FMC
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care