NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országban70 éve halt meg Korányi Sándor

2014.04.13

Korányi tanítványai az optimista humanizmusban hittek, a jó szándékot feltételezték még a tudományos ellenfélben is.


Optimista humanizmus, tisztesség, kételkedés – röviden ebben állt a 70 éve elhunyt kiváló belgyógyász és tudós, Korányi Sándor nevéhez fűződő orvoslás lényege. A Korányi-iskolából kikerülő nagynevű tanítványok mind tudták ezt, nem véletlen, hogy ők határozták meg az 1940-en és 1980-an közötti magyar belgyógyászatot. Mára azonban a hazai modern nefrológia úttörőjének emléke méltatlanul háttérbe szorult. Mindez szombaton a fiumei úti Nemzeti Sírkert Panteonjában Korányi sírjánál hangzott el, ahol immár harmadszor tartották meg a Magyar Nephrologia Emléknapját.

A megemlékezést a Magyar Nephrologiai Társaság (MANET) 2012-ben azzal a céllal kezdeményezte, hogy április 12-én Korányi Sándor halálának évfordulóján minden évben megtartsák a Magyar Nephrologia Emléknapját. Idén, a 70 éves évfordulón nemcsak a MANET, hanem a Magyar Vesealapítvány vezetői is tisztelegtek a nagy előd síremlékénél: többek között részt vett Reusz György, a MANET elnöke, Kárpáti István, a MANET főtitkára, Radó János, a MANET történeti bizottságának elnöke, Szathmári Miklós, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika (Korányi Klinika) igazgatója, Rosivall László, a Magyar Vesealapítvány vezetője.

 

 


 

Nyitóbeszédében Radó János kiemelte Korányinak azt a felfedezését, amellyel a vér és a vizelet fagyáspont-csökkenéséből levezette az elégtelen veseműködést, s amelyet klinikai vizsgálóeljárássá fejlesztett. A veseelégtelenség fogalmának leírásáért, az eljárás kidolgozásáért Korányit a tudományos akadémia Nobel-díjra is felterjesztette. A módszer gépesített változata (ozmometria) egyébként ma a klinikai orvostudomány és gyógyszerészet egyik leggyakoribb laboratóriumi eljárása.

A Korányi-féle iskolából számtalan neves tudós, professzor, egyetemi tanár, belgyógyász és radiológus került ki, több évtizeden keresztül ők határozták meg a magyar belgyógyászatot. S hogy mi lehetetett ennek az iskolának a titka? Szathmári Miklós Magyar Imrét idézte a megemlékezésen, aki szerint a titok elsősorban a hozzáállásban volt tettenérhető. Korányi és tanítványai ugyanis az optimista humanizmusban hittek, tehát megpróbálták észrevenni a jót, nemcsak a rosszat látni, a legjobb szándékot feltételezték még a tudományos ellenfélben is.  Tisztesség és emberség is jellemezte őket, hittek a tudomány haladásában, és elvetették a terápia nihilizmusát.

A Korányi-iskola ismertetőjegye volt még a kórtani gondolkodásmód, az, hogy a részletet az egész felől látták. Szathmári Miklós hangsúlyozta: nem véletlen, hogy Korányi amellett, hogy vesespecialista volt tanulmányozta a cukorbetegséget, a szívbetegségeket, a magas vérnyomást és kezdeti kemoterápiát is végzett. Foglalkozott a hastífusz és a tuberkulózis gyógyításával is. Miközben szókimondó, határozott, szigorú erkölcsű ember volt, a tudományban fontosnak tartotta a kritikát, tehát azt, hogy semmit sem szabad dogmaként elfogadni. Ez a fajta kételkedés is a Korányi-iskola sajátossága volt – tette hozzá.
Három dologtól óvta a kiváló tudást szintén ismert orvos édesapja, Korányi Frigyes. Azt mondta, ne keveredjen se a politikába, se a közéletbe, se a közegészségügybe. Mindezt a megemlékezésen Tóth Tibor, a MANET történeti bizottságának titkára idézte fel. Hozzátette: Korányi Sándor nem fogadta meg az apai tanácsot, az egészségügy állapota miatt többször felszólalt az országgyűlésben, ahol nagy tetszést és nagy botrányt is kavart beszédeivel. Számos olyan problémát megemlített, ami ma is érvényes: a vidék és a főváros közötti egyenlőtlen ellátást, az elégtelen születésszámot, a hiányzó orvoslétszámot, a gyógyítás rossz körülményeit. A MANET titkára szerint az utókor nem megfelelően emlékezik erről a kiváló tudósról, orvosról és emberről, erről árulkodik síremlékének állapota is, amely elé a megemlékezést szervezték.

A résztvevők egyetértettek a felszólalóval, ezért azon mód elhatározták, saját lehetőségeik szerint összeadják a pénzt a Korányi család síremlékének felújítására.

Emlékbeszéd Báró Korányi Frigyes sírjánál - elmondta Tóth Tibor Ferenc, a MANET Történeti Bizottság titkára

Forrás: Weborvos - Beb
 

 

 
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care