NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országban960-an várnak vesére, akár külföldről is

2012.10.31

10 helyett 120 milliós populációból számíthatnának megfelelő donorszervre.


Jövő év elején teljes jogú Eurotransplant-taggá válhat Magyarország – már folynak az egyeztető tárgyalások. Negyven szív, húsz-húsz tüdő és máj és közel ezer magyar vesebeteg számára nyílnának ezzel új lehetőségek: 10 helyett 120 milliós populációból számíthatnának megfelelő donorszervre – írja a Délmagyar – online.

Hazánk január óta társult tag – ez az átmeneti állapot minden esetben megelőzi a csatlakozást. Az elmúlt közel egy évben a csak azok kerülhettek fel a nemzetközi listára, akik halaszthatatlan szív- és májátültetésre vártak, s azok a vesebetegek, akiknek kiemelten magas ellenanyag-termelésük miatt nehezen lehet beültethető szervet találni, illetve a gyermekek.

A legtöbbet a szívbetegek profitáltak az átmeneti tagságból, de a vesebetegek közül is húszan felkerültek a nemzetközi listára, közülük négyen Dél-Magyarországról – közölte Szenohradszky Pál, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályának főorvosa. Ők azok, akiknek a 10 milliós Magyarországon meglehetősen kevés eséllyel találunk beültethető vesét, hiszen hiperimmunizáltságuk miatt még a megfelelőnek tűnő szervet is kilöki szervezetük. Számukra hatalmas esélyt jelent, hogy immár 120 milliós populációból remélhetnek donorszervet – fűzte hozzá a főorvos.

Szeged eddig nem kapott egyetlen szervet sem az Eurotransplanttól, és innen sem küldtek külföldi beteg számára, itteni betegeken tehát nem segített az átmeneti tagság. A jelenlegi állás szerint azonban a jövő év első felétől már nemcsak speciális esetek kerülhetnek fel a nemzetközi várólistára, hanem minden szervátültetésre váró beteget ott tartanak majd nyilván. Számukra innentől kezdve nemcsak hazánkban, hanem a többi tagállamban – Ausztriában, Belgiumban, Luxemburgban, Németországban, Hollandiában, Horvátországban és Szlovéniában – is keresik a megfelelő szervet. Leidenből irányítják a rendszert, amelynek lényege, hogy fő szabály szerint a szerveket helyben használják fel. Amennyiben teljes antigénegyezés van egy külföldi beteg esetében, kötelező azt elküldeni neki. Az ország pedig ezért cserébe legközelebb kap egy másikat, hogy az egyensúly megmaradjon.

Nem lesz tehát több transzplantáció, de minőségi javulás következik be a beültetett szervek tekintetében, ráadásul a várakozási idő is jelentősen csökkenhet – fogalmazott Vesére 960-an várnak Magyarországon – közülük 160 dél-alföldi. Átlagosan 3 év telik el, mire elvégzik egy betegen ezt a műtétet, és ez nem gyorsul fel jelentősen a csatlakozással sem. A megoldás mindenképpen az élődonoros transzplantáció lenne – hangsúlyozta a főorvos, aki hozzáfűzte azt is, ennek aránya az Egyesült Államokban mintegy 50%, nálunk csupán a beültetések 20%-a ilyen.

Forrás: delmagyar.hu

Minden a szervátültetésről
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care