NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanA 2013-as szervdonációs és transzplantációs aktivitás

2014.03.26

A négy egyetemi centrum (Budapest, Pécs, Szeged, Debrecen) agyhalottból 251, élődonorból 40 vesét ültetett be.


A megelőző évhez képest 8,4%-kal emelkedett Magyarországon az elhunytból történő szervdonációk száma 2013-ban, az OVSz kórházi koordinátori hálózatának köszönhetően. A donorszám növekedés miatt emelkedett a szervátültetések száma is - tette közzé a hivatalos és részletes adatokat az OVSZ Szervkoordinációs Iroda. 2013-ban 355 szervátültetés történt elhunyt donorból származó szerv beültetésével (ez 17,65%-os javulás), amelyet további 40 élődonoros veseátültetéssel kell kiegészíteni, vagyis összesen 395 szervtranszplantációt végeztek tavaly.

A négy egyetemi centrum (Budapest, Pécs, Szeged, Debrecen)agyhalottból 251, élődonorból 40 vesét ültetett be. 45 májátültetés és 45 szívátültetés történt, míg 14 kombinált vese- és hasnyálmirigy transzplantációt végeztek. Tüdőátültetés nincs Magyarországon, de a magyar betegek részére elérhető ez az átültetési típus a bécsi egyetemi klinikán. 10 magyar recipiens kapott új tüdőt Bécsben az év során.

2013-ban 48 kórházból érkezett 240 potenciális donorról jelentés az OVSz, Szervkoordinációs Iroda donorjelentő zöldszámára. Ezen esetek közül végül 155 megvalósult donáció történt 43 kórházban. Az utilizált donorok (azon esetek, amikor az eltávolított szervek közül legalább egy beültetésre kerül) száma 153 volt, amely 14,18% több mint a megelőző évben regisztrált 134 eset. 155 donorból 470 szerv került eltávolításra, vagyis egy donorból átlagosan 3,03 szervet távolítottak el. Ez az arány a megelőző évben 2,76 szerv/donor volt, amely jelentős előrelépés a rendelkezésre álló donorszervek hatékony felhasználásának területén.

2013-ban a legtöbb donort adó kórházak:
1.Országos Klinikai Idegtudományi Intézet: 13 donáció,
2.Fővárosi Önkormányzat, Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központ: 11 donáció,
3.Debreceni Egyetem, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet, Idegsebészeti Intenzív osztály: 9 donáció.

Amennyiben a megyei donációs aktivitást egymillió lakosra számítjuk, össze tudjuk hasonlítani a különböző népességű területek aktivitását és akár nemzetközi összehasonlítás is végezhető. Ki kell emelni Hajdú-Bihar Megye aktivitását, ahol 33,15 donor jut egy millió lakosra. Ehhez hozzájárultak az egyetemi klinikák mellett a Kenézy Kórház jelentései is. Ez a megyei példa bizonyítja, hogy Magyarországon is lehetséges a világelső spanyolországi donorszám elérése.

Az agyhalálhoz vezető diagnózisok hátterében agyi érkatasztrófa áll az esetek 64%-ában, és 26%-os arányt képvisel a koponya trauma, illetve másodlagos agykárosodás 10%-os gyakorisággal fordult elő.

Élődonoros szervadományozás 2013-ban Magyarországon
Minden veseátültetést végző egyetemi központban elérhető az élődonoros veseátültetés. Budapest (31), Debrecen (3), Pécs (3) és Szeged (3) összesen 40 élődonoros veseátültetést végzett. Az élődonorok aránya 20,51% az összes magyar szervdonor között.

Nemzetközi szervcsere az Eurotransplant együttműködés keretei között:
2013-ban 36 vese, 18 szív, 6 máj, tehát összesen 60, Eurotransplantból érkezett donorszerv átültetése történt meg Magyarországon. Az együttműködés keretei között akut betegek, érzékenyített immunrendszerű vesebetegek, gyermek recipiensek kaptak szervet, akik meghaltak volna, vagy lényegesen hosszabb várakozás után kaptak volna szervet Eurotransplant szervcsere nélkül. A többi esetben vesét kapó recipiensek jobb immunológiai egyezésű vesét kaptak, amelynek következtében életkilátásaik javultak, vagyis az Eurotransplant szervelosztási rendszere által nem vesznek el donorszervek és javul az elvégzett átültetések minősége.

Szervtranszplantációs várólisták Magyarországon:

2013 utolsó napján a kiválasztható betegek száma:
784 beteg vesetranszplantációs várólistán,
124 beteg májtranszplantációs várólistán,
40 beteg szívtranszplantációs várólistán,
9 beteg kombinált vese- és hasnyálmirigy várólistán.

Forrás: OVSZ - vesebetegseg.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care