NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanA felelőtlen gyógyszerszedés károsíthatja a veséket

2014.12.08

Az öngyógyszerezés elterjedtségének növekedése ennek hátrányos következményeivel is szembesítették a szakorvosokat.


A gyógyszerek vesekárosító hatása lassan, szinte feltűnés nélkül alakul ki, ezért tanácsos sokkal óvatosabbnak lenni az öngyógyszerezésben. A veseműködési zavarokban, a veseelégtelenség különböző stádiumaiban kezelt betegek, illetve a vesekárosodás kockázatát jelentő egyéb betegségekkel – cukorbetegség, magasvérnyomás-betegség – kezelt páciensek esetében természetes, hogy a kezelőorvosok úgy válogatnak a rendelkezésre álló gyógyszerek között vagy szabják meg az adagolásukat, hogy a vesét érintő nem kívánt hatásait kiküszöböljék. Ma már köztudott, hogy számos gyógyszercsoport, illetve hatóanyag – különböző bonyolult mechanizmusok révén negatív hatással van a vese működésére – idézi a vesebetegseg.hu cikkét ismét a Magyar Nemzet – online.

A gyógyszerválaszték szélesedése, a recept nélkül hozzáférhető orvosságok nagy száma, a gyógyszernek nem minősülő, természetgyógyászatinak titulált és igen divatos készítmények arzenálja és az öngyógyszerezés elterjedtségének növekedése ennek hátrányos következményeivel is szembesítették a szakorvosokat. A recept nélkül kapható orvosságok nagy száma a gyógyszerfogyasztókban kialakította azt a téves vélekedést is, hogy az ilyen szerek „nem komolyak”, nagy bajt nem okozhatunk velük, nem árthatunk magunknak. A diagnosztikai lehetőségek technikai fejlődése és elérhetősége mára jó néhány területen, így a vesebetegségekén is megmutatta: nincs ez így.A betegség szempontjából a legveszélyesebbek az úgynevezett nem szteroidos gyulladásgátlók, melyek érszűkítő hatásúak.Különös odafigyelést igényelnek a rendszeresen fájdalomcsillapítót szedő idősek, az érelmeszesedésben szenvedők.

Bővebben az eredeti cikkben

Forrás: Vesebetegség.hu - mno.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care