NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanA jó veseműködés még a születés előtt eldől

2013.06.04

A születési súly legyen olyan paraméter, amelynek alapján az orvosok meghatározzák, milyen gyakran szükséges mérni a vesefunkciót vagy a vérnyomást.


John Bertram professzor szerint (Monash University) a méhben uralkodó körülmények döntik el, egészségesen fejlődik-e a magzat veséje, vagy komoly problémákkal kell-e megküzdenie évtizedek múlva. A Lancet folyóiratban publikálta tanulmányban már megjelent kutatások anyagát összegezte a méhen belüli környezet felnőtt kori egészségre gyakorolt hatásáról - idézi a fuggetlen.hu.

Az alacsony születési súly és a koraszülöttség a későbbiekben magas vérnyomáshoz és krónikus vesebetegséghez vezethet, azért, mert alacsony a vesék szűrő-egységeinek, a nefronjainak száma.

„A vesék különösen érzékenyek a méhen belüli életben, és a terhesség 36 hetében megszűnik a nefrontermelés. Amikor a baba időre megszületik, a nefronok kialakulásának folyamata már befejeződött, és nem lehet újraindítani - írja a tanulmányban. (Az ember átlagosan egymillió nefronnal születik, és évente 6000-t veszít.)

Ugyanakkor Bertram professzor kutatása szerint nagy az emberek között a különbség a nefronok számát illetően: 200 000-től a nagyjából kétmillióig. A nefronok száma a születési súlyhoz kapcsolódik, az alacsony születési súly egyenlő az alacsony nefronszámmal, és a nagyobb súlyú bébik nagyobb nefronszámmal rendelkeznek. Tekintettel arra, hogy az élveszületések 15%-ában kis súlyú újszülöttek jönnek a világra világszerte, az anya egészségének – és a szűrővizsgálatoknak fontos szerepe van.

- Az anya életmódja a terhesség alatt kihat a magzat veséjének fejlődésére: például, a magas zsírtartalmú táplálkozás, az alkoholfogyasztás, az antibiotikumok szedése, és a stressz-hormonok hatása negatívan hat a vesefejlődésre. Erős az összefüggés a születési súly, a nefronok száma és a később, az életben bekövetkező betegségek között, és mivel a baba súlyát rutinszerűen mérik sok országban, azt javasoljuk, hogy a születési súly legyen olyan paraméter, amelynek alapján az orvosok meghatározzák, milyen gyakran szükséges mérni a vesefunkciót vagy a vérnyomást. Az újszülött teljesen egészségesnek tűnhet, de ha a születési súlya alacsony, annak 40 év múlva következményei lehetnek. Proaktívnak kell lennünk a betegségek felderítésében már korai stádiumban - áll a tanulmányban.

Forrás: fuggetlen.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care