NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanA kormánypárti közöny halálra ítélte a vesebeteg Saroltát

2015.01.18

Cserbenhagyták, pedig egyetlen szót kellett volna a törvényen módosítani.


A kormánypártok cserbenhagyták, pedig egyetlen szót kellett volna a törvényen módosítani, hogy megmentsék egy vesebeteg lány életét. Ezt állítja a 21 éves korában, december közepén meghalt lány családja. A ceglédi fiatalasszony férje azt mondta: beperlik a magyar államot - írta a 168 Óra Online.

A fiatal nőnek veseátültetésre lett volna szüksége, de ritka vércsoportja miatt nem találtak neki donort. Férje vállalta volna, hogy odaadja egyik veséét, csakhogy közben börtönbe került. És a magyar törvények szerint ilyen esetben kizárólag egyenesági rokonaiknak ajánlhatják fel szerveiket a rabok. Márpedig a házastárs nem számít annak. A 21 éves Sarolta tavaly december 12-én halt meg. Édesanyja – lánya kérésének megfelelően – hazavitte a hamvait. Az édesanya azt mondta az RTL Klub Híradójának: lánya életét megmenthették volna a parlamenti képviselők. „Amikor a kislányom műthető állapotban volt, csak egy törvénymódosítás kellett volna, hogy az elítélt adhassa a veséjét a feleségének" – mondja az édesanya.

A törvény szerint ugyanis a börtönben ülők kizárólag egyenesági rokonaiknak ajánlhatják fel szerveiket. Márpedig a feleség nem számít annak.
Saroltánál 4 és fél évesen autoimmun betegséget állapítottak meg. Tíz évvel később a veséi felmondták a szolgálatot, és sokáig nem találtak donort, mert se édesanyjának, se édesapjának nem örökölte a vércsoportját. Sarolta végül megismerkedett Péterrel, aki tökéletes donor lehetett volna. Minden vizsgálatot elvégeztek, az engedélyek is megvoltak, a műtétet 2010 április 13-ra írták ki. A férfit azonban pár nappal korábban emberölés gyanújával letartóztatták, és a bíróság el is ítélte. Azóta a váci fegyházban tölti büntetését.

Amikor a férjet letartóztatták, Cegléd akkori polgármestere, Földi László azt ígérte: minden lehetséges módon segít a családnak. Földi ma már a térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselője. Az RTL Klub híradója hiába kereste, nem nyilatkozott arról, hol, mit tudott tenni Sarolta életének megmentéséért. Mindössze egy közleményt küldött a tévécsatornának, melyben azt írja: „Nagyon sajnálom Jávor Saroltát, és osztozom a család fájdalmában.. Nagyon sajnálom, hogy a vonatkozó jogszabályok nem engedték a börtönbüntetését töltő donornak a szervadományozást.”

A család most közölte: a történtek miatt beperlik a magyar államot.

Forrás: 168 Óra OnlineMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care