NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanA magyarok 73 százaléka támogatja a donációt

2012.02.07

Bár 2011-ben összességében csökkent a veseátültetések száma, ezen belül viszont öttel növekedett az élődonoros transzplantációké.


Tavaly 234 donorjelentést regisztrált a Szervkoordinációs Iroda, cadaver (agyhaott) donorból 131 alkalommal távolítottak el szervet transzplantációs céllal, ez 13,08 donort jelent egymillió lakosra vetítve (csak jelzésképpen, a spanyoloknál közel duplája az aktivitást mérő szám). Egy donorból átlagosan 2,66 szervet vettek ki, és végül 2,33 szervet ültettek be – derült ki Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Iroda igazgatójának a 2011. évi donációs és transzplantációs aktivitásról, a kórházi koordinátor program éles indulásáról szóló tájékoztatójából.

Mint a Weborvos tudósított, az ország 58 kórházából érkezett donorjelentés, szervkivételt 44 intézményben hajtottak végre. A legaktívabb donorkórház a nyíregyházi Jósa András Kórház volt, amely 17 jelentést küldött az Szervkoordinációs Irodának, és 12 donorból vettek ki szerveket.

A megvalósult donációkat nézve a legaktívabb Tolna, Csongrád és Heves megye volt, ugyanakkor kilenc megye nem érte el az országos átlagot, ami egymillió lakosra vetítve 13,66 donor. A korábban egyetlen donort felmutatni nem tudó Somogy megye a kísérleti kórházi koordinátori programban országos átlagot ért el, s szintén kiváló eredményt mutatott Jász-Nagykun-Szolnok megye, amely a pilot programban a spanyol átlagot mutatott (37 donor).  A Szervkoordinációs Iroda kórházlátogatási programjában 27 intézménybe jutottak el, 72 orvos és 100 szakdolgozó továbbképzését biztosították.

A koordinátor hálózati program országos és regionális szintje már működik, immár a kórházi szintet szervezik. A 2010 és 2011 áprilisa között, négy kórházban folyó pilot program tanulságait felhasználva alakítják ki három év alatt, több lépcsőben a kórházi koordinátori hálózatot. A program bizonyította eredményességét, mert jelentősen javult a donációs aktivitás azokban a kórházakban, ahol a kísérleti program zajlott (lásd a fentebbi megyei adatokat).

Idén tíz kórházzal indul a hálózatépítés, olyan intézmények kerülnek első körben a programba, amelyekben idegsebészeti ellátás folyik: Szombathely, Székesfehérvár, Győr, ÁEK, János Kórház Kaposvár, Szekszárd, a szegedi, debreceni és pécsi egyetem idegsebészeti ellátóhelyei. (Megjegyezzük: összesen 18 helyen folyik idegsebészeti ellátás, egyelőre a tíz intézmény kerül a programba). A kiválasztott intézmények tíz munkatársának továbbképzéseket szervez a Szervkoordinációs Iroda.

Az egy évtizeddel korábbiakhoz képest sokkal tájékozottabb a lakosság, egy felmérés szerint a magyarok 46 százaléka ismeri az ezzel kapcsolatos egyik legfontosabb jogszabályt, a feltételezett beleegyezés elvét, azaz: ha életünkben nem tiltottuk meg, hogy halálunk után szerveinket mások életének megmentése érdekében felhasználják, akkor ez beleegyezésnek tekintendő. A donációs hajlandóság a felmérés szerint 73 százalékos, ám ez a remek hozzáállás nem tud érvényesülni a tragikus pillanatokban, mutatott rá Mihály Sándor. Becslések szerint családi tiltakozás miatt a donációk mintegy harminc százaléka hiúsul meg.

Szervátültetési statisztika
A szervkoordinációs program eredményeként tavaly 356 szervátültetés történt magyar donorszerv felhasználásával. Ezek között 204 vesetranszplantáció cadaver donorból, 47 élő donorból valósult meg; 14 szívátültetést, 41 májátültetést jegyeztek 2011-ben. Tíz kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetést hajtottak végre, Bécsben pedig 40 magyar donortüdő transzplantációja valósult meg, ebből 13 magyar beteg kapott új tüdőt. A többi szervet nem tudták magyar betegeknek beültetni, amelynek fő oka, hogy nincs feltöltve a magyar várólista, akárcsak a szív esetében. Némi javulás mutatkozik mindkét várólistán, például a két beteggel árválkodó tüdőlistán már heten vannak, de negyven lenne az ideális, míg a szívátültetésre várók számra 25-re emelkedett.   
 
Forrás: WeborvosMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care