NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanA Nemzeti Vese Program beszámolója 2015

2016.02.16

Egy aktív ernyőszervezet, valós együttműködések mentén,számottevő hozzáadott értéket tud képviselni a népegészségügy területén.


A Nemzeti Vese Program célja

Programunkat 2011. tavaszán, a Nephrológiai Szolgáltatók kezdeményezésére és az ő anyagi, valamint a szakminisztérium erkölcsi támogatásával hívtuk életre, hogy a szakmai- és betegszervezetekkel együttműködve, keretet adjon minden vesével kapcsolatos aktivitásnak.

Kiindulási pontunk, hogy egy jól működő egészségügyi ernyőszervezet társadalmi kommunikációs tevékenysége magába kell, hogy foglalja az egészséges emberek edukálását a megelőzésről, az érintett betegek – vesebetegek, dializáltak és transzplantáltak - oktatását és életminőségének javítását, a többirányú szakmai párbeszéd megteremtését, támogatását.

Mindezen célokért egész éves, országos tevékenységet folytatunk.

 

2015 évi tevékenységünk beszámolója:

 • Vese Világnap

A Vese Világnap 2015-ös témája az „Az ideális folyadékfogyasztás – avagy mit, mikor és valójában mennyit igyunk?” volt. Országszerte, központi és önálló, helyi kezdeményezésekként több mint ötven világnapi esemény került megrendezésre (nyílt napok, szűrések, sajtótájékoztatók, lakossági és beteg edukációs fórumok).

 • Kampányfilm premier

Példaértékű jószolgálati összefogás eredményeként elkészül a Nemzeti Vese Program új reklámfilmje, amelynek célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a sokszor hosszan lappangó vesebetegség megelőzésére, a szűrések fontosságára – a reklámspotot már több ezren látták.

 • Az Év Vese Híre díj

Az Év Vese Híre pályázat díjazottai idén Szűcs Anikó - Fanny Magazinban megjelent cikkével - és Farkas Eszter - a Békés Megyei Hírlapban megjelent cikkével – voltak. Kiemelt média partner elismerésben részesült a Kérdezze! Magazin és a Magyar Nemzet Online Egészség rovata.

 • Gyermekrajz kiállítás

Vese témájú gyemekrajz pályázatunkra több mint 100 alkotás érkezett. A legjobbakból rendezett kiállításokat a Mammut és a WestEnd Bevásárlóközpontokban tekinthették meg az érdeklődők.

 • Megszűrtük a Vígszínházat

Vese Világnaphoz kapcsolódva, belgyógyászati szűrővizsgálatot szerveztünk a Vígszínház társulatának, dolgozóinak.

 • Vese órák az ország minden részén

2015-ben több, mint 2 000 gyermeknek tartottunk „Vese órát”. Megismertettük velük a vese szerepét, feladatait, a vesebetegség megelőzésének 8 aranyszabályát, a dialízis, a donáció és a transzplantáció fogalmát. Komplex edukációs programunkat a World Kidney Day nemzetközi szinten a legjobb programok közé sorolta.

 • EgészségPart

A Nemzeti Vese Program Dr. Cseprekál Orsolya együttműködésével, vese előadással vett részt a XI. kerületi önkormányzat EgészségPart elnevezésű rendezvényén.

 • Védd a veséd! animációs pályázat

Az NVP együttműködésre kérte a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola Mozgókép Szakosztály diákjait, a vese védelmére felhívó animációk készítése kapcsán. A felhívásra 4 alkotás érkezett 3 csapattól. A bíráló bizottság összesített értékelése alapján a pályázatot Fazakas Bálint – Jedlicska Gábor – Kiss Timót Gergő Védd a veséd… Védd az életed! című alkotása nyerte. Az animációknak különböző szerepet szánunk a társadalmi kommunikációnkban.

 • Megjelenés az ERA-EDTA konferencián

Idén Londonban, Reusz professzor úr közvetítésével mind a MANET poszter falán, mind pedig a nemzeti társaságok képviselőinek szervezett vacsorán, a részvevőknek átadott információs csomagban helyet kap a Nemzeti Vese Program céljainak, tevékenységének bemutatása.

 • Senior edukációs program

A Hegyvidéki Kulturális Szalon és a Hegyvidéki Osteoporosis Klub együttműködői voltunk - 3 előadással vettünk részt a programsorozatban:

Dr. Pató Éva: A folyadékfogyasztás fontossága

Dr. Barna István: A szív és érrendszeri betegségek megelőzése, nem gyógyszeres kezelés"

Böcskei Virág, Nemzeti Vese Program: A veséről általában

 • SZJA 1%-os kampányunk

A CITY TOUR Hop on Hop off Kft.-nek köszönhetően ingyenes hirdetési felületet kaptunk - elhelyezhettük figyelemfelhívó vese plakátunkat az egyik Budapesten keringő, menetrendszerinti városnéző busz hátulján, amely 3 héten át hordozta és közvetítette üzenetünket a belvárosban.

AZ IDS Medical Kft. együttműködésével 800 háziorvosi rendelő és járóbeteg szakellátási intézménybe juttattunk el figyelemfelhívó információs plakátokat, amelyek 2 hónapon keresztül irányították mind az orvosok, mind a betegek figyelmét a témára.

 • Társadalmi kommunikáció

Az NVP a NEFI által megvalósított TÁMOP-6.1.3.B-12/1-2013-0001 kódszámú „Népegészségügyi kommunikáció fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében létrehozott Egészségfejlesztési Irodák (62 iroda) hivatalos együttműködő partnere. A projekt célja a magyar lakosság egészségismeretének és egészségtudatosságának fejlesztése.

Online információs felületek üzemeltetése (www.vesebetegseg.hu a weborvos.hu támogatásával, www.facebook.com/NemzetiVeseProgram)

„Az orvos válaszol” információs szolgáltatás üzemeltetése – a honlapon keresztül.

 • Civilek együtt

A Budapest Sport Irodával együttműködve, a Nemzeti Vese Program szervezésében, példaértékű civil összefogással vettünk részt – szűréssel, információs sátorral, futással, transzplantáltakkal és dializáltakkal – a tavaszi Coca-Cola testébresztő futógálán.

Elismerés:

A Nemzeti Vese Program több éve folytatott komplex edukációs programját a World Kidney Day nemzetközi szervezete a világ legjobb programjai közé sorolta.

A „Vese óra” sorozat, amellyel járjuk az országot, kiemelt célja az, hogy az ismeretterjesztő előadáson és a hozzá kapcsolódó rajzpályázaton résztvevő diákok elmélyítsék a vesével kapcsolatos ismereteiket, hogy tudatosítsuk bennük a prevenció jelentőségét, érzékennyé tegyük őket beteg embertársainkkal való szociális kapcsolatokra, valamint hogy az ő nyelvükön ismertessük meg velük a megelőzés miben létét, a dialízis, a donáció és a transzplantáció fogalmait.

2015-ben készült spotjaink:

 • 8 aranyszabály a vesénk védelmében – ismert emberekkel

              https://www.youtube.com/watch?v=oVF5Tw7jqe4

 

 • Védd a veséd, védd az életed! – ismeretterjesztő animáció

               https://www.youtube.com/watch?v=nz3kFpWAOYA

 

 • Vese mese – figyelemfelhívó spot

              https://www.youtube.com/watch?v=1lTIO5gyReU

 

 • Kidney tale – figyelemfelhívó spot

https://www.youtube.com/watch?v=462CAQIKGEE

                                                       

A Nemzeti Vese Program elmúlt éveinek eredménye megmutatja, hogy egy aktív ernyőszervezet, valós együttműködések mentén, milyen számottevő hozzáadott értéket tud képviselni a népegészségügy területén.

 

Köszönjük megtisztelő támogatásukat!

 

Prof. Dr. Reusz György, Magyar Nephrologiai Társaság elnöke, Nemzeti Vese Program szakmai igazgatója
Zoltán György,  Nephrológiai Szolgáltatók Egyesületének elnöke, Nemzeti Vese Program operatív igazgatój
Böcskei Virág, Nemzeti Vese Program programfelelőse

 

Magyar Nephrologiai Alapítvány / Nemzeti Vese Program
Egy egészségtudatosabb társadalomért!
Egy széleskörű összefogásért!
Egy eredményes együttműködésért!

www.vesebetegseg.hu
www.facebook.com/NemzetiVeseProgram
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care