NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanA Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapja

2013.09.19

Idén 50 önzetlen szervdonor részesül miniszteri kitüntetésben az adományozásért.


A Transzplantációs Alapítvány a Magyar Transzplantációs Társaság, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége és az Országos Vérellátó Szolgálat - Szervkoordinációs Iroda közreműködésével idén hetedik alkalommal rendezi meg (október 12-én) a Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapját. Rendezvényük célja a tiszteletadás a donorok és családtagjaiknak, illetve szolidaritás kifejezése a szervátültetésre váró betegekkel. A transzplantáltak köszönetüket fejezik ki a szervátültetés lehetőségét megteremtő (donorjelentő), valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak.

A Szervdonáció és Transzplantáció Európa Napja az Európa Tanács kezdeményezésére 1996-ban, Genfben került először megrendezésre, majd 2005-ben a WHO a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapjává nyilvánította október második szombatját.

A már hagyományos délelőtti sporteseményen (MOM Sportcentrum, 1123 Csörsz u. 14-16.) a szervátültetés területén dolgozó orvosok/ápolók, a transzplantáción átesett betegek és olimpikonok úszóváltója, valamint az MLSZ SE neves játékosainak részvételével rendezett kispályás mérkőzés azt a célt szolgálja, hogy hozzájáruljon a magyarországi szervdonációval és transzplantációval kapcsolatos tájékozottság növeléséhez a társadalomban, és egyúttal jó lehetőséget nyújt a rendhagyó orvos-„beteg” találkozóra is. (úszás: 10-11 óráig eredményhirdetéssel, foci 11-12 óráig eredményhirdetéssel).

A már szintén hagyományos délutáni rendezvényen, 16 órától a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Konferencia termében (1146 Budapest, Városliget – Vajdahunyadvára) miniszteri - Pro Vita - díjban részesülnek az „életet adományozó” szervdonorok - idén 50 olyan önzetlen ember -, akik saját szervük felajánlásával járultak hozzá valamely családtagjuk, barátjuk gyógyulásához.

Ekkor adja át a Szt. Kozma és Damján díjat a Transzplantációs Alapítvány azoknak a szakembereknek, akik sokat tettek a hazai szervátültetésért, valamint ekkor lesz a Nemzeti Vese Program médiapályázatának eredményhirdetése és a díj átadása is.

Bár a 2010-es, örvendetes transzplantációs adatokat nem sikerült tavaly elérni, mégis, 2012-ben nőtt a veseátültetések és jelentősen emelkedett a szívátültetések száma – derül ki az OVSZ Szervkoordinációs Irodájának január 1-én közzé tett adataiból.  A szolgálat honlapján folyamatosan frissített adatsor szerint 2012-ben 143 megvalósult szervdonációs riadó volt hazánkban, 223 veseátültetést, 41 májátültetést, 6 kombinált vese és hasnyálmirigy átültetést, 33 szívtranszplantációt és 28 tüdőátültetést (Bécsben) végeztek. A növekvő tendencia egyaránt köszönhető az újraindult donorkoordinátori programnak és az Eurotransplanthoz való előcsatlakozásunknak. 2012-ben rekordot ért el az élődonoros veseátültetések száma, 53 ilyen beavatkozás történt.

Forrás: vesebetegseg.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care