NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanA vese ereire ugyanúgy figyeljünk, mint a szívére

2013.03.24

Az érelmeszesedés a veséket is ugyanúgy veszélyezteti, csak a károsodás nem jár fájdalommal - a Haon beszámolója.


Ha érelmeszesedésről beszélünk a legtöbb embernek az infarktus, a stroke, esetleg a végtagokban bekövetkező érelzáródás, s az a miatti amputáció jut inkább eszébe, pedig a veséket is ugyanúgy veszélyezteti ez, csak nem produkálnak ilyen heveny tüneteket. A károsodás nem jár fájdalommal, fokozatosan alakul ki, s mivel két vesénk van, azok – ha az egyik megbetegszik – igyekszenek korrigálni, s így a laborleleteken is csak akkor jelentkezik a funkciócsökkenést jelző paraméterváltozás, ha már a második vese is jelentősen megbetegszik. Sajnos azonban ilyenkor már elég késő, s a katéteres tágítás ugyan még megmentheti az épebb szövetekkel rendelkező szervet, de jellemzően a másik addigra már oly mértékben károsodott, hogy menthetetlen – idézte a Haon.hu dr. Ujhelyi Lászlót.

A szakember
a múlt keddi, a vese világnapja alkalmából a DEOEC-n a sajtó képviselőinek szervezett tájékoztatón, elmondta, a vese erekre is ugyanúgy figyelni kell, a rizikófaktorok pedig nem különböznek a stroke-tól (magas vérnyomás és koleszterinszint, cukorbetegség stb.).

Prof. dr. Balla József, a tanácskozást összehívó Nefrológiai Tanszék vezetője ezzel kapcsolatban meg is jegyezte: a magas vérnyomás hátterében sokszor a vesebetegség, a veseerek szűkülete, vesezsugor is állhat, ezért erre kiterjedően is érdemes vizsgálni a betegeket.

Forrás: haon.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care