NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanA vese és a vizeletelvezető rendszer új diagnosztikája

2012.09.12

Eddig ismeretlen lehetőségeket várnak a nemrégen indult programtól.


A vese és a vizeletelvezető rendszer megbetegedéseinek, működésének vizsgálatára szolgáló izotópos készlet létrehozásába fogott új, Bátonyterenyén felépített kutatóközpontjában a magyar Medi-Radiopharma Kft. Az uniós támogatással induló projekt eddig ismeretlen lehetőségeket nyit az urológiai diagnosztikában. A projekt után kimagasló precizitású non-invazív diagnosztikai eszközt ad a nukleáris medicina és urológus szakemberek kezébe, segítségével nemcsak a betegség mibenlétét lehet megállapítani, de az alkalmazott kezelés eredménye is követhető - tudatta közleményben a Kft.

A kutatás az alapoktól jut el a kész eszközkészletig. Első lépésben szintetizálják a referenciapreparátumnak nevezett gyógyászati minőségű alapanyagot, amit azután egy gyógyszer-alapanyaggyártó készít el nagyobb mennyiségben. Ezt követően meghatározzák a diagnosztikai készlet ideális összetételét és ellenőrzik az anyag radiokémiai stabilitását, tárolhatóságát, sugárterhelését és azt, hogy milyen hatásfokkal jelzik ki a műszerek.

Ezután laboratóriumi patkányokon és kutyákon próbálják ki az új anyag eloszlási és kiürülési tulajdonságait. Az állatkísérleteket jelenős izotópdiagnosztikai tapasztalatokkal rendelkező szak-állatorvosok végzik, akik már a tesztelés alatt az összes vizsgálati eredményt felhasználják a beteg állatok gyógyításához. Az állatok gyógyítása az előfutára a humángyógyászati alkalmazásoknak.

Az összes vizsgálati eredmény birtokában kezdődhet el az engedélyezési procedúra, ahol ellenőrzik a kísérletek eredményét és megállapítják, hogy a készítmény megfelel-e az érvényes európai előírásoknak. Ha ez a fázis is megnyugtatóan zárul, egyszerre öt európai országban nyújtják be az engedélyekhez szükséges regisztrációs dokumentumokat.

A várhatóan több cikluson át tartó radioaktív gyógyszerkutatási program „első lépcsője" munkahelyet is teremt a környezetben élő, megfelelő képzettségű szakemberek számára, amelyet az Európai Unió a GOP -1.1.1-11-2011-0021 pályázati kód alatt közel 60 százalékos, 157,6 millió forintos támogatásban részesített.

Forrás: WeborvosMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care