NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanA vesebetegek ultrahang vizsgálata életet menthet

2013.08.28

A tünetmentes tüdőbeli folyadékpangás növeli a dialízises vesebetegek szív- és érrendszeri betegségeinek kockázatát.


Amerikai kutatások szerint a tünetmentes tüdőbeli folyadékpangás növeli a dialízises vesebetegek szív- és érrendszeri betegségeinek kockázatát, sőt akár a végzetes események bekövetkeztét is. Ugyanakkor a rizikó egy egyszerű ultrahang vizsgálattal felfedezhető. Dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical ultrahang-specialistája az ultrahang lehetőségeiről beszélt.

A Journal of the American Society of Nephrology című szaklapban megjelent cikk szerint az ultrahang lehet a legcélravezetőbb és olcsó eljárás, hogy idejében felfedezhessék a dialízises vesebetegek tüdőbeli pangását. A felgyülemlő folyadék miatti tüdőbeli pangás, azaz az ödéma ugyanis meglehetősen gyakori a dialízisre szoruló vesebetegek közt, ám csupán ritkán okoz tünetet. A betegség gyakoriságának felmérése érdekében olasz tudósok 392 dialízises betegeknél keresték a tünetmentes kezdődő tüdő-ödéma jeleit, egy egyszerű és olcsó technikával: tüdőultrahanggal.

A főbb megállapítások a következők voltak:
- Ultrahanggal a betegek 14 %-nál volt kimutatható komoly tüdő ödéma, míg 45 %-nál közepes súlyosságú betegséget fedeztek fel.
- Ez utóbbi csoport 71 %-ánál nem jelentkezett tünet.
- A kétéves utánkövetésnél kiderült, hogy a komoly tüdő ödémában szenvedő betegeknek 4,2-szer nagyobb volt az esélye a végzetes kimenetelre, és 3,2-szer nagyobb volt a szívinfarktus vagy más szív-érrendszeri esemény kockázata, mint azoknak, akiknél nem jelentkezett folyadék a tüdejükben. Összességében tehát megállapítható, hogy egyrészt a tüdő ödéma megléte bizonyos mértékig prognosztizálhatja a dialízises betegek további sorsát, másrészt az időben felfedezett tüdő ödéma kezelése jelentősen javít az életkilátásokon. A tüdőben felgyülemlett folyadék mennyisége ugyanis hosszabb és/vagy gyakoribb dialízissel csökkenthető.

Egy veszélytelen vizsgálat
Az ultrahang (UH)-vizsgálat teljesen fájdalom- és kockázatmentes eljárás, amely nagyon pontos információt ad, és szükség esetén korlátlanul ismételhető. A zselés anyaggal bekent vizsgálófejet a vizsgálandó szerv fölé illesztik, miközben a fej ultrahangokat bocsát ki és felfogja a szervek által visszavert hangokat. Ezeket a hangokat végül egy számítógép alakítja látható képpé. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az UH vizsgálat elsősorban a lágyrészek vizsgálatára alkalmas. A levegő csaknem teljes mértékben visszaveri a hullámokat, ezért az ultrahang nem optimális a tüdő, illetve a gázzal telt belek vizsgálatára. Ugyanakkor speciális esetekben – lásd a fenti kutatás eredményeit – mégiscsak fontos képalkotó eljárás lehet.

Ultrahanggal a folyamatok is megfigyelhetők
Dr. Szabó Andrea szerint az ultrahang egyik legfőbb erénye a korai felismerés és a folyamatok nyomon követése.
- Nem az az igazi gond, ha valakinél kialakul egy daganat, hanem ha későn veszik észre. A daganat keletkezésének folyamatában ugyanis az első lépés csupán egyetlen sejt „megbolondulása”. Mindaddig viszont, amíg ez az elváltozás 1 centis lesz, minimum 5 év telik el a rosszindulatúságtól függően. Ha kevésbé rosszindulatú elváltozásról van szó, ez az időtartam hosszabb is lehet. Vagyis egy 3-4 milliméteres, még nem tapintható daganatot egy ultrahang-vizsgálattal 2-3 évvel korábban észre lehet venni, mint egy már tapintható, 1 centis elváltozást. Ez pedig természetesen jelentősen befolyásolja a kezelést és a várható eredményt.

Forrás: Oxygen Medical
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care