NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanA vesebetegség nem játék!

2014.05.27

A vese sok esetben csak áldozata más betegségeknek, ezért fontos, hogy a nefrológusok a társszakmákkal is együttműködjenek.


A cukorbetegség és a magas vérnyomás olyan népbetegség, amelynek előbb-utóbb vesebetegség lehet a következménye – hangsúlyozta Kárpáti István egyetemi docens, a Magyar Nephrologiai Társaság főtitkára a XIX. Debreceni Nephrologiai Napok hétfői sajtótájékoztatóján. A május 26-29. között a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Elméleti Tömbjében zajló tanácskozás 70 előadása az orvosok számára jelent szakmai továbbképzést, míg az ápolók 4 szekció 23 előadásán mélyíthetik tudásukat - tudósított a Civishír.hu.

Mátyus János egyetemi docens, a Magyar Nephrologiai Társaság Klinikai Bizottságának vezetője arról tájékoztatott, hogy három éve Debrecenben vezették be a vizeletvizsgálat részeként a vizelet töménységének mérését. Ezt az egész országban szeretnének elterjeszteni, ugyanis az eredményből következtetni lehet a vesebetegség kialakulásának valószínűségére. A szakember hozzátette, a vesék egészsége szempontjából fontos szerep jut a normál vércukor, vérnyomás és vérzsír értéknek, illetve az elhízás, dohányzás mellőzésének, az egészséges táplálkozásnak és a fizikai aktivitásnak.

A konferencia egyik kiemelt témája a szervpótló kezelések jelentőségével foglalkozik. A műtétek 30-60 százaléka után akut veseelégtelenség alakulhat ki, és a betegek harmada vesepótló kezelésre szorul. Ha pedig több szerv elégtelensége együttesen lép fel, a betegek 70-80 százaléka életét veszti. Ezért az orvosok célja, hogy a szervi elégtelenségeken átsegítsék a pácienseket. Ennek eszköze például az életfenntartó folyamatos vesepótló kezelés, és az életben tartó májtámogató eljárás – fejtette ki Balla József egyetemi tanár, a Magyar Nephrologiai Társaság alelnöke.

A Nemzeti Vese Program pályázatának kiállítása a Debreceni Nephrologiai Napokon
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care