NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanA vesedonorok egészségesebben élnek?

2014.02.14

A két vesével élőknél is kisebb a vesebetegség kockázata a donoroknál.


A vesedonoroknál nagyon kicsi a kockázata a maradék vese betegségének, még a mindkét veséjükkel élők kockázatánál is alacsonyabb – derült ki egy nagyszámú, hosszú távú amerikai tanulmányból. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a szervadományozásra készülők egészségét szűrővizsgálatok sokasága ellenőrzi, hogy megbizonyosodjanak arról, egy vesével is egészségesen élhetnek tovább – írták a kutatók a Journal of American Medical Association című tudományos lapban.

A John Hopkins Kórház kutatói Dorry Segev transzplantációs sebész vezetésével több mint 96 ezer amerikai felnőtt adatait elemezték. Mindannyian átültetésre adományozták az egyik veséjüket 1994 áprilisa és 2011 novembere között. A műtét után 15 éven át követték a résztvevőket.

Az adatok összehasonlítása céljából több mint 20 ezer amerikai felnőtt adatait elemezték, őket két csoportba osztották. Az egyik csoport az átlagos népességet képviselte, a másikba olyanok kerültek, akik egészségi állapotuk alapján vesedonorok lehettek volna, de nem voltak azok.

Kiderült, hogy a vesedonoroknál 10 ezerből 90-nél alakult ki élete során veseelégtelenség, míg a mindkét veséjükkel élő, az átlagos népességet képviselő csoportnál ez az arány 10 ezerből 326 volt. Azoknál, akik vesedonációra alkalmasak lettek volna, az arány még alacsonyabb volt, 10 ezerből csak 14.

Forrás: MTI


Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care