NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanA vesék halálos ellensége a népszerű kombináció

2014.08.18

Számos tanulmány foglalkozott már az energiaitalokkal, azok vélt hasznával vagy esetleges veszélyeivel, és bár sok a bizonytalanság, egy mégis biztos: a vesebetegeknek szigorúan kerülniük kell ezt az élelmiszert!


A vese szerepe, hogy szűrő legyen, kimossa a felesleges mérgeket és anyagokat a szervezetből. Hogy ezt megtehesse, legalább két liter folyadékra (legoptimálisabb esetben vízre) van szüksége. Az energiaitalok és némely sportital magas koffeintartalma a vízhajtó hatás miatt nagyobb vízveszteséget okoz a szervezetnek, ráadásul gyorsan. Emiatt a vesének nem marad elég „vize”, hogy jól végezze a méregtelenítést - idézi a vesebetegség.hu cikkét a Magyar Nemzet Online.

A veszély tovább növekszik, ha ezeket a koffeintartalmú üdítőitalokat alkohollal keverik, márpedig ez (főleg a fiatalabb korosztálynál) általános szokássá vált. A kombinálás nagy folyadékveszteséget okoz, és az energiaitalok súlyos és hirtelen kiszáradást okozhatnak.

Összességében az energiaitalok felborítják a szervezet belső folyadékháztartását, illetve hátráltatják a természetes méregtelenítő folyamatokat, súlyosabb esetben veseelégtelenséget okozhatnak. A túlzott energiaital-fogyasztás során felhalmozódott (felesleges) vitaminok, ásványi anyagok és gyógynövények hatalmas mennyiségét még a dialízis sem távolítja el teljesen - idézi a lap.

Forrás: mno.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care