NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanA vesénk bánja a sok gyógyszert és a folyadékhiányt

2013.03.13

Dehir.hu: Megfelelő folyadékbevitellel és kevesebb gyógyszer fogyasztásával csökkenthető a vesebetegség kialakulásának kockázata.


A DE OEC Nephrológiai Tanszék szervpótló centrumába mintegy 200 vesebeteg jár dialízisre, azaz művi vértisztításra. Náluk már kialakult a súlyos veseelégtelenség, mely más betegségeket is okozhat - idézte a dehir.hu.

- Megsokszorozza a szív-érrendszeri betegségek kockázatát. sokkal gyakrabban kialakul szívinfarktus, stroke, egyéb érszövődmény. Meghal a beteg, még mielőtt egyáltalán felmerülne, hogy vesepótló kezelésre van szüksége – magyarázza dr. Mátyus János, a DEOEC Nephrologiai Tanszék docense a keddi tájékoztatón.

Ma Magyarországon egymillió vesebeteg van. Sokan nem is tudják, hogy baj van, mert a kór hosszú ideig tünetmentes. A betegség egy egyszerű vérvétellel, vizeletvizsgálattal is diagnosztizálható. A szakemberek szerint az ép vesét is károsíthatja a kevés folyadékfogyasztás, és egyes gyógyszerek túlzott szedése. A tájékoztató videón megtekinthető

Forrás: dehir.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care