NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanA vesevédelem tudnivalóiról

2013.03.12

A veseműködés egészséges állapottól való eltérésének korai azonosítása kiemelt fontosságú.


Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Vese Világnapját azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a vese központi szerepére általános egészségünk szempontjából, valamint hogy világszerte csökkentsék a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakoriságát, súlyosságát. Az idei világnap központi üzenete: „Előzd meg a vesekárosodást! Védd a vesédet, tudd meg, hogyan!".  A DE OEC is csatlakozott a világnapi kezdeményezéshez és ma sajtótáj ékoztatón szolgáltattak muníciót az újságíróknak a felvilágosításhoz.

A vesék ököl nagyságú, a hasüreg mélyén, a bordák alatt elhelyezkedő igen összetett és csodálatos szervek, számos biológiai funkciójuk van. Elsődleges feladatuk a testfolyadékok egyensúlyban tartása, anyagcseretermékeket és ásványi anyagokat szűrnek ki a vérből, melyeket vízzel, a vizelettel kiürítenek. Emellett a vérnyomás szabályozásában, a vörösvérsejtek képzésében és az egészséges csontozat megőrzésében is részt vesznek.

A veseműködés egészséges állapottól való eltérésének korai azonosítása kiemelt fontosságú, és lehetővé teszi, hogy a beteg mielőbb megfelelő kezelésben részesüljön még mielőtt a vesekárosodás megtörténik.

A vesék betegségei kialakulhatnak akutan, de gyakran lassan, alattomosan fejlődnek ki úgy, hogy a beteg nem is szerez róla tudomást, mivel az észlelhető komolyabb panaszok, tünetek csak jóval később jelentkeznek. Sokszor akkor, amikor a betegnek már visszafordíthatatlan veseelégtelensége van, ami vesepótló kezelést (dialízist), illetve veseátültetést tehet szükségessé. Ez a beteg részéről komoly életmódbeli változtatásokat igényel, és az egészségügyi ellátó rendszer számára is rendkívül költséges.

Sajnos ma Magyarországon nagyon magas az akut dialízisek (utcáról bekerülve azonnal dialízis kezelésre szoruló betegek) száma, mert a betegek maguk sem tudták, hogy az évek óta fennálló, szerteágazó panaszaik mögött veséjük elégtelen működése áll – magyarázta el dr. Balla József egyetemi tanár, a DE OEC Nephrológiai Tanszék vezetője.

Az idei Vese Világnap központi témája az akut vesekárosodás megelőzése. Az ép vesét is károsíthatja a kiszáradás (csökkent folyadékfogyasztás, hányás, hasmenés, lázas állapot, nagymértékű izzadás). Az idősek és a kisgyermekek különösen veszélyeztetettek ebből a szempontból. További tényező egyes gyógyszerek nem ellenőrzött alkalmazása. Sokszor egy már meglévő, fel nem ismert vesebetegséget ront tovább egy rárakódó, második betegség. A károsodás olyan súlyos lehet, hogy átmeneti vesepótló kezelés válik szükségessé. Amennyiben a gyógyulás nem teljes, idült vesebetegség, veseelégtelenség is kialakulhat.

Forrás: DE OEC
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care