NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanAdj vesét, hogy életet adhass!

2012.03.06

A 2012-es Vese Világnap központi üzenetével az élődonoros szervátültetésre, a szervfelajánlásra fókuszál.


A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (International Society of Nephrology (ISN)) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Kidney Foundations (IFKF)) magyar kezdeményezésre minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította. A Vese Világnapra 2012-ben immár hetedik alkalommal kerül sor, ezúttal március 8-án. A 6 kontinens több mint 100 országában megtartott világnap ez évi központi üzenete: „Adj vesét, hogy életet adhass”.

A Vese Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet vesénk központi szerepére általános egészségünk szempontjából, és hogy világszerte csökkentse a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakoriságát, súlyosságát.
 
A vesék bonyolult és csodálatos szervek, számos biológiai funkciójuk van. Elsődleges feladatuk a testfolyadékok egyensúlyban tartása, anyagcseretermékeket és ásványi anyagokat szűrnek ki a vérből, melyeket vízzel, a vizelettel kiürítenek. A vesék számos ásványi anyag így a nátrium és a kálium vérszintjét is szabályozzák, emellett a vérnyomás szabályozásában, a vörösvérsejtek képzésében és az egészséges csontozat megőrzésében is részt vesznek. A vesék durván ököl nagyságúak, és a hasüreg mélyén, a bordák alatt helyezkednek el.

A felnőtt lakosság 5-10 százalékának van valamilyen formában vesebetegsége, és minden évben emberek milliói halnak meg a krónikus vesebetegséghez társuló szív-, és érrendszeri betegségekben. A hajlamosító és a kockázati tényezők korai felismerésével megelőzhető a krónikus veseelégtelenség – így csökkenthetőek az egyéb szövődmények, és drámaian csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségekből adódó halálozás, illetve a rokkantság növekvő terhe.

A krónikus vesebetegséghez számos kórállapot vezethet, így a gyulladásos betegségek, fertőzések, a vese és a húgyutak elzáródása, valamint olyan öröklődő elváltozások, mint pl. a policistás vesebetegség. Ám napjainkban mind a fejlett, mind a fejlődő világban a krónikus vesebetegség legáltalánosabb oka, különösen idős betegekben, az elhízás, a cukorbetegség és a magasvérnyomás-betegség, ami szív- és érrendszeri szövődmények kialakulására is hajlamosít.

A fel nem ismert krónikus vesebetegség egyik következménye, hogy a veseműködés folyamatos csökkenése veseelégtelenséghez vezet, ami vesepótló kezelést, dialízist, illetve veseátültetést tehet szükségessé.

A vesebetegségek általában lassan alakulnak ki és az észlelhető komolyabb panaszok, tünetek csak jóval később jelentkeznek, sokszor akkor, amikor a betegnek már veseelégtelensége van és vesepótló (dialízis) kezelésre szorul. A vesepótló terápia a beteg részéről komoly életmódbeli változtatásokat igényel és az egészségügyi ellátó rendszer számára is rendkívül költséges. A rutin vizelet-, vér- és vérnyomás-vizsgálat azonosítani tudja a vesebetegség nagyon korai jeleit. Az ehhez szükséges laboratóriumi teszteket kis mennyiségű vér, illetve vizelet mintákból végzik.

A krónikus vesebetegség korai kimutatása és kezelése nem csak lelassíthatja vagy megállíthatja a veseműködés további romlását, a végstádiumú vesebetegség kialakulását, de jelentősen csökkenti a társuló szív-, és érrendszeri betegségek megnövekedett előfordulását, ami világszerte a korai halál leggyakoribb oka.

Amennyiben a végállapotú veseelégtelenség bekövetkezett, a betegek életét a vesepótló kezelés biztosítja. Ez lehet művi vértisztítás (művese kezelés ill. hasűri dialízis), de az arra alkalmas betegek részére az ideális megoldást mind egészségügyi, mind a társadalomba való visszailleszkedés szempontjából a veseátültetés jelenti.

A vesetranszplantáció sebészeti beavatkozás, mely során egy egészséges vesét ültetnek a páciens testébe. A beültetett vese átveszi a károsodott vesék munkáját, a beteg pedig már nem szorul dialízisre. A műtét során az új vesét a sebész az alhasba helyezi, és rekonstruálja az artériákat és vénákat a vér tisztításának folyamatához. Sok átültetett vese halott emberektől származik, néhány pedig élő donortól, akik megfelelő élettani egyezéssel rendelkeznek a beteggel.

Magyarországon a transzplantációhoz kapcsolódó szabályozás jó és korszerű, megfelelőem biztosítja a lehetőséget a vesék felhasználásához. Mindezek ellenére az új vesére való várakozás hosszú lehet, pedig létezik egy másik, talán kevésbé ismert megoldás: az élődonoros veseátültetés.
Ennek során a beültetésre kerülő vesét erre alkalmas élő személyből – legtöbbször az átültetésre váró rokonából – veszik ki, és ezt a szervet ültetik be az átültetésre váró személy testébe. Szakmai szempontból ez a fajta beavatkozás számít az ideálisnak, az érintett életkilátásai ilyen esetben a legjobbak. A módszer szerencsére Magyarországon is terjedőben van az évi 5-10 eset után 2011-ben már közel 50 ilyen beavatkozást végeztek hazánkban.

A Vese Világnap alkalmából a tudományos és népszerű ismeretterjesztés mellett látványos akcióval is felhívják a figyelmet a vesékre. Ennek során az ország nagyvárosaiban – Szolnok, Pécs, Budapest, Szeged, Miskolc – mindennap más-más városban, a helyi bevásárlóközpontokban 10 és 17,30 óra között olyan installációk készülnek, melyeken az érdeklődők – az idei világnap szlogenjének megfelelően – „veséket ajánlhatnak fel”. A fővárosban március 8-án, a Duna Plázában látható figyelemfelhívást – mint ahogy az összes többi helyszínen – a plázákban osztott szórólapokkal egészítik ki a szervezők. A Világnaphoz kapcsolódóan egészségnapot és szűrést tartanak az egyik fővárosi egyetemi kollégiumban is.
 

8 ARANYSZABÁLY

Mit tehet a veséjéért? A vesebetegségek az életminőséget nagyban befolyásoló „csöndes gyilkosok”. Mégis számos dolgot tehetünk, hogy a vesebetegségek kialakulásának kockázatát csökkentsük!

1. Tartsa fitten és aktívan saját magát!
Önmagunk fitten tartása segít csökkenteni a vérnyomást és ezáltal a krónikus veseelégtelenség rizikóját. A “mozgásban a vese egészségéért” elv az egész világra kiterjedő mozgalom. Ennek kapcsán mindennapi emberek, hírességek, közéleti személyiségek és szakemberek együtt menetelnek, közterületeken gyalogolnak, futnak és kerékpároznak. Miért nem csatlakozik hozzájuk? Bármelyik formát is választja,tökéletes lesz!

2. Rendszeresen ellenőrizze vércukor szintjét!
A cukorbeteg emberek mintegy felében fejlődik ki a cukorbetegséggel kapcsolatos diabéteszes nefropátia, diabéteszesek számára tehát a vesefunkció rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen. A cukorbetegség következtében kialakuló vesekárosodás mérsékelhető vagy teljes mértékben kivédhető, ha idejekorán észleljük. Ezért fontos, hogy szakemberrel rendszeresen ellenőriztesse vércukorszintjét, ebben orvosa vagy gyógyszerésze mindig készséggel áll az Ön rendelkezésére.

3. Ellenőrizze vérnyomását!
Habár azt sok ember tudja, hogy a magas vérnyomás agyvérzéshez, illetve szívinfarktushoz vezethet, azt viszont kevesen tudják, hogy ez a leggyakoribb oka a vesebetegség kialakulásának is. A normál vérnyomás 120/80 Hgmm. Ezen érték és 129/89 Hgmm között prehipertóniáról beszélünk, az ebbe a csoportba tartozó betegek számára alapvető életstílusbeli és diétás változtatásokat ajánlunk. 140/90 Hgmm feletti vérnyomásértékek esetén beszélünk magasvérnyomás betegségről, ilyenkor az orvos tájékoztatja a beteget a kórállapottal járó fokozott rizikóról és a vérnyomás rendszeres ellenőrzését ajánlja. A magas vérnyomás nagyobb valószínűséggel okoz vesekárosodást azokban az esetekben, amikor más betegségekkel is társul, mint pl. cukorbetegség, magas koleszterinszint és szív-, és érrendszeri betegségek.

4. Étkezzen egészségesen és vigyázzon a testsúlyára!
Az ideális testsúly segít kivédeni a cukorbetegség, szívbetegségek és más olyan állapotok kialakulását, amelyek krónikus veseelégtelenséghez vezethetnek. Csökkentse a sóbevitelét! Az ajánlott nátrium bevitel 5-6 gramm naponta (egy teás kanálnyi!). Próbálja meg a minimumra csökkentetni az előre elkészített és az éttermi ételek fogyasztását, az otthoni ételekhez pedig ne adjon jelentős mennyiségű sót! Sokkal könnyebb ellenőrizni a sóbevitelt, ha saját maga készíti el friss alapanyagokból az ételeit.

5. Fogyasszon bőségesen vizet!
Régi bölcs javaslat napi 8 pohár víz fogyasztása. A legújabb kutatások szerint pedig elengedhetetlen a jó egészséghez. A bőséges vízfogyasztás segíti a vesét megtisztítani a szervezetet a sótól, a húgysavtól és a méreganyagoktól, ezáltal csökken a krónikus vesebetegségek kialakulásának esélye. Ausztrál és kanadai kutatók alapvetőnek tartják a napi 2 literes vízfogyasztást, mely csökkenti a vesefunkció romlását. Nem javasolják viszont az agresszív folyadékfogyasztást, mely mellékhatásokat okozhat. Vesekövesség esetében kifejezetten ajánlott napi 2-3 liter víz elfogyasztása, így az újabb kő kialakulásának esélye csökkenthető.
Romló veseműködés esetén kezdetben még inkább megnő a folyadékigény. Csek a veseelégtelenség késői stádiumában – amikor a vese már nem tudja kiválasztani a megfelelő mennyiségű folyadékot – lehet ártalmas a túlzott bevitel. Győződjön meg arról, hogy jó a veseműködése! Támogassa veséje műkődését megfelelő folyadékbevitellel!

6. Ne dohányozzon!
A dohányzás lelassítja a vese véráramlását. Amennyiben kevesebb vér jut a vesékbe, romlik a vesefunkció. A dohányzás a vesedaganatok kockázatás is mintegy 50%-kal megnöveli.

7. Ne használjon rendszeresen vény nélküli gyógyszereket!
Általánosan elterjedt gyógyszerek rendszeres szedése, mint a különböző gyulladásgátlók, (például az ibuprofen), vesekárosodást okoz. Az ilyen gyógyszerek nem jelentenek jelentős veszélyt, amennyiben a vese egészséges és csak alkalmanként használják őket. Ellenben ha krónikus fájdalomcsillapításra szolgálnak, mint ízületi gyulladás vagy derékfájdalom esetén, orvosa segítségével olyan szert kell választani, mely a fájdalmat csökkenti, de a vesét a legkevésbé károsítja.

8. Ellenőrizze vesefunkcióját, ha egy vagy több “nagy kockázati tényezővel” rendelkezik, úgy mint:
•Cukorbeteg
•Magas vérnyomása van
•Túlsúlyos
•Ön vagy egyik családtagja vesebetegségben szenved
 

A nephrológus és traszplantőr közösség közös levele a Vese Világnapja kapcsán

A vese világnapjának megünneplése a nephrológus társadalom számára minden évben nagy lehetőség, de egyben nagy kihívás is: egy napra a média és a társadalom figyelme a vesebetegek és az őket ellátó multidiszciplináris csapat felé fordul. Néhány frappánsan és pontosan megfogalmazott üzenettel nagyon sokat tehetünk a betegség megelőzése, az egészségtudatos életmód érdekében. Ugyanakkor a nap végén az élet megy tovább, és nekünk, a vesebetegekkel foglalkozó orvosoknak nem lehet más célunk, érdekünk, mint az érdeklődés fenntartása, a folyamatos küzdelem és szolgálat a jó cél érdekében - írja a levélben Prof. Dr. Reusz György, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika főigazgató-helyetese, a Magyar Nephrológiai Társaság elnöke.

Ezért hoztuk létre a Nephrológiai Szolgáltatók Egyesülete kezdeményezéséhez csatlakozva, a transzplantációs társasággal és a civil mozgalmakkal szoros együttműködésben a Nemzeti Vese Programot, amelyik intézményesített kereteket biztosít a közös fellépéshez.

Idén a vese világnapja a veseátültetéssel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. A veseátültetés a nephrológia „csúcstechnológiája”. Ahhoz, hogy sikeres lehessen, széleskörű tájékoztatásra is szükség van. Nem részletezve és csak felsorolásszerűen ide tartozik a donáció, a várólisták, a családok pszichés vezetése és a vesepótló kezelések közötti átjárhatóság kérdésköre. Az üzenetek célba juttatásában lehetnek partnereink a civil szervezetek és természetesen a veseátültetést végző orvosok.

Az idei mottó: „adj vesét, hogy életet adhass!” röviden, tömören, de igen plasztikusan jeleníti meg annak a szemléletváltásnak a szükségességét, amely nélkül – álljon rendelkezésünkre bármekkora technikai szaktudás és szakértelem – nem fogunk tudni célunkhoz, a veseelégtelen betegek gyógyításához közelebb kerülni.

A Vese Világnapja idei mottója a veseátültetés jegyében történik. 1902-ben egy magyar sebész, a pécsi születésű Ullmann Imre végezte el az első sikeres kutyavese-átültetést. 100 évvel később a világ vezető transzplantációval foglalkozó orvosai ezt a dátumot ünnepelték a transzplantáció születéseként. 1954-ig várni kellett az emberen végzett első sikerig, amikor egypetéjű ikrek között valósult meg a később Nobel-díjjal jutalmazott műtét. 1962-ben Németh András Szegeden végezte az első veseátültetést, de még több mint tíz évet kellett várni az első valódi sikerig: Perner Ferenc 1973-ban indította a máig tartó sikeres programot - említi a kezdeteket Prof. Dr. Langer Róbert, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika főigazgatója, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke.
 
Országosan immáron több mint 6000 veseátültetés történt a négy egyetemi centrumban. Az európai középmezőnyben helyezkedünk el az átültetések számával, eredményeink a világ élmezőnyével összevethető színvonalat jelentenek. A közelgő teljes jogú Eurotransplant csatlakozás mérföldkő lehet a szervátültetések vonatkozásában, a pozitív horvátországi példa reméljük ragadós lesz, ott az átültetések száma a csatlakozást követően jelentősen megemelkedett. A tavalyi év különös jelentőségét az adja, hogy soha ennyi (47) élődonoros átültetést nem végeztünk, a legjobb eredményt ugyanis ez a típus jelenti hosszútávon. A Vese Világnapja remélhetőleg sokak figyelmét irányítja a tartós gyógyulást jelentő veseátültetésre, mely sokak reménye, akik végstádiumú vesebetegségben szenvednek - zárul a levél. 
 
Nemzeti Vese Program Cselekvési Terv
A Vese Világnapja kapcsán rendezett sajtótájékoztatón aláírta és hivatalosan is átvette a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője azt az 5 évre szóló részletes cselekvési tervet, amelyet a Nemzeti Vese Programban együttdolgozó szakmai szervezetek állítottak össze.
 
A Terv pontjai közül a legfontosabbak:
• 1. A program stratégiai céljainak felkarolása és támogatása, a társadalmi célú média megjelenések erkölcsi támogatása (média megjelenések alkalmával a NEFMI is képviseltesse magát).
• 2. A vesebetegek kiszűrésének és alapgondozásának beemelése a háziorvosi minőségi indikátorok közé.
• 3. Komplex háziorvosi képzési program szakmai befogadása és anyagi támogatása.
• 4. Egységes, országos informatikai háttér biztosítása a prevenciós tevékenység nyomon követésére.
• 5. A nefrológiai járóbeteg-szakellátás kapacitásának és finanszírozásának javítása, a szükségletnek megfelelő fekvőbeteg-szakellátási kapacitás biztosítása a vesebetegség, veseelégtelenség korai felismerése és korrekt kezelése, a betegek életminőségének javítása érdekében
• 6. A kezelt betegek, a kezelések számának megfelelően a dialízis kassza alkalmazkodjon a reális szükségletekhez.
• 7. Kiszámíthatóságot: a nyugat-európai színvonalú kezelések esetében az egy kezelésre jutó térítési díj hosszabb távon kiszámítható emelését, felzárkózás az európai középmezőnyhöz.
• 8. Átláthatóságot: a dialízis ellátás pontos szolgáltatási körének tisztázását, a kórházak számára a dialízisre szoruló betegek laborvizsgálatának elrendelését, kizárólag a kórházi ellátáson belül történő finanszírozását.
• 9. A transzplantációs várólistán szereplő betegek kivizsgálása, listán tartása és követése megoldást kíván szervezési és finanszírozási szempontból is.
10. A teljes jogú Eurotransplant csatlakozás támogatása.
11. A kórházi koordinátori rendszer bevezetése. A jelenlegi kórházi struktúra alapján 45 intézmény bevonása.
12. A szervátültetett emberek utógondozásánakés rehabilitációjának egészségügyi és szociális szervezése és megvalósítása.
 
 Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care