NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanAdomány a vesebeteg gyerekeknek

2016.07.07

A Gyermekgyógyászati Intézet Nephrológia és Művese Osztályának ajánlották fel az ÚriMuri jótékonysági képárverésén befolyt összeget.


Jelenleg négy beteg gyermek fekszik a Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Intézet Gyermek Nephrológia és Művese Osztályán, rajtuk kívül az intenzív osztályon egy, a csecsemőosztályon pedig további három babát kezelnek veseproblémákkal. A szakrendelésen havonta átlagosan 150 beteget látnak el, míg dialízisre 20-30-an szorulnak, és itt gondozzák a vese-transzplantáción átesett fiatalokat is.

Az osztály támogatására ajánlották fel azt a 250 ezer forintot, mely a július első hétvégéjén megrendezett zenei és gasztronómiai esemény, az ÚriMuri jótékonysági akciójában gyűlt össze. Egy-egy debreceni grafikus- és festőművész, illetve öt tetováló művész ajánlotta fel alkotásait árverésre. Az adományt a szervezők nevében Aranyász János adta át csütörtökön Szabó Tamásnak, a Gyermek Nephrológia és Művese Osztály vezetőjének.
 
- Civil támogatások nélkül nem tudnánk a 21. század technológiáit beszerezni és működtetni, úgyhogy azt mondhatom, minden forintnak megvan a helye. Most egy olyan speciális, „Carpe diem” nevű készüléket szeretnénk vásárolni, ami az öt kilogramm alatti csöppségek dialízisét teszi lehetővé. Távlati céljaink között pedig egy komplex gyermek sürgősségi osztály kialakítása szerepel itt a Gyermekgyógyászati Intézetben, ami egy másfél milliárd forintos beruházás. Ehhez még 300 millió forint hiányzik – ismertette Szabó Tamás osztályvezető.

Kostyál Viktor grafikusművész, aki a debreceni utcabálon karikatúrákat készített – így csatlakozott a jótékonysági akcióhoz –, meg is látogatta a vesebeteg gyerekeket, az adomány átadása után rajzokkal kedveskedett a kicsiknek és családjaiknak.

Forrás: unideb.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care