NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanAggodalom a szervátültetettek gyógyszere miatt

2012.03.26

Bizonytalanság és aggodalom a transzplantáltak gyógyszerei körül. Van megállapodás?


Jól bevált és kipróbált, ám drága, a szervkilökődés kivédésére használt gyógyszereiket vonná meg gazdasági megfontolások alapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a transzplantáltaktól a közeljövőben – röppent fel a sokkoló hír immár nem először az elmúlt napokban. Ezzel szeretnék elérni az olcsóbb, generikus készítményekre történő váltást. Arról, hogy a kivételesen sérülékeny, transzplantált betegeket melyik, aktuálisan legolcsóbb árú készítményre kell átállítani, egy negyedévenként megrendezett vaklicit eredménye döntene - írta a Délmagyarország Online.

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége körlevélben hívta fel a veszélyre minden transzplantáción átesett figyelmét: segítsenek meggyőzni lakóhelyük országgyűlési képviselőit, hogy a szervátültetettek és hozzátartozóik sorsa ne kizárólag a mindenkori döntési helyzetben lévők költségvetési-finanszírozási megfontolásain múljon. A szegedi sebészeti klinika főorvosa, Szenohradszky Pál azt mondta: tudomása szerint megszületett a megállapodás arról, hogy egyelőre nem nyúlnak a transzplantáltak eddigi gyógyszereihez. – Egy új gyógyszerre való áttérés költsége a klinikák számára is jóval nagyobb lenne, mint a várt megtakarítás. Új vizsgálatokat kellene végeznünk, amelyek ára igen költséges lenne. Ráadásul legalább 3–4 hónapba telik, mire egy ember szervezete átáll az új gyógyszerre – magyarázta.

Székely György , a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke a lap kérdésére elmondta: az elmúlt években már nem először merült fel a fenti ötlet a kormány részéről, de az utolsó pillanatokban mindig a transzplantáltak eddigi gyógyszereinek megmaradása mellett határoztak. – Így történt most is, így április 1-jével sem kell átállnunk az olcsóbb gyógyszerekre. De ki garantálja, hogy néhány hónap múlva nem ismétlődik meg mindez? Szeretnénk elérni, hogy törvény mondja ki: a döntéshozók nem nyúlhatnak a transzplantáltak gyógyszereihez. Április 3-án ebben az ügyben nyújtunk be petíciót Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszterhez.
 
Forrás: delmagyar.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care