NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanAkkor is beteg a gyerek, ha kórházban van

2012.06.29

A szaktárca is támogatja a kórházban ápolt gyermekek után járó táppénz bevezetését.


Az emberi erőforrások minisztere szakmailag támogathatónak tartja az alapvető jogok biztosának azon javaslatát, hogy a kórházban ápolt gyermek után is járjon táppénz, s a minisztérium javaslatot tesz majd a törvény módosítására - közölte az ombudsman hivatala pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint Balog Zoltán miniszter Szabó Máté javaslatára azt válaszolta: megvizsgálják, a javaslat miként hat az Egészségbiztosítási Alapra, és a következő alkalommal a tárca javaslatot tesz a törvény módosítására. A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény ugyanis jelenleg nem teszi lehetővé, hogy a szülő a kórházban ápolt gyermek után gyermekápolási táppénzt kapjon.

Szabó Máté korábbi vizsgálata során rámutatott arra: a tartósan beteg és tartósan vagy időszakosan visszatérően kórházi ellátásra szoruló gyermekek szüleinek korlátozottak, illetve végesek a lehetőségei, hiszen ők hosszabb időre csak a munkahelyük és a család anyagi biztonságának kockáztatásával vagy táppénzcsalással tudnak a gyermek mellett maradni. Mint írták, az ombudsman a táppénz bevezetésével kapcsolatban szakmai szervezetek és a szakminisztérium véleményét kérte.

Szabó Máté egyetértett a minisztériumnak azzal az érvelésével, miszerint a folyamatos szülői kapcsolattartásból nem következik olyan állami kötelezettség, amely a szülő számára a gyermek kórházi ellátásának idejére is - benntartózkodása esetén - lehetőséget teremtene táppénz igénylésére.  A biztos azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy ha erre társadalmi igény van, és rendelkezésére áll a szükséges forrás, akkor indokolt lehet az egészségbiztosítási jogszabályok módosítása és a szülők számára kedvezőbb szabályozás is.

Forrás: MTIMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care