NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanÁllandóan szűrik a vérüket

2013.03.14

Veszprémben is megmutatták a dialízis állomást az érdeklődőknek. A Napló ott járt.


Veszprém megyében több mint 250 vesebetegnek van szüksége arra, hogy hetente háromszor négy órát töltsön egy dialízisközpontban, ahol átszűrik a vérét. Erről a vese világnapjához kapcsolódva (március 14.) a B. Braun Avitum 3. számú veszprémi dialízisközpontjában tájékoztatták a Naplót.

Dr. Benke Attila orvos-igazgatótól és dr. Mácsai Emília nefrológus, diabetológus szakorvostól megtudtuk, a Veszprémben működő dialízisközpontban 182 beteget látnak el, a többit az Ajkán működő intézetben - írta a lap.

A betegek egy része (32-en) ma már az otthonában végezheti el a vére méregtelenítését, hasi dialízis segítségével. Nekik csak kontrollvizsgálatra kell megjelenniük. Akinek a veseelégtelensége olyan szintű, hogy dialízisre szorul, annál gyógyulást csak a vesetranszplantáció (átültetés) eredményezhet.Évente a veszprémi dialízisközpontból átlagosan öt embernél kerül erre sor, már idén is elvégezték egy betegnél.

Forrás: veol.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care