NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanApja májával, anyja veséjével él a kis Emma

2011.12.13

A vese működése azonnal elindult, így a korábban hónapokig tartó vesedialízis már a múlté.


Korábbi súlyos betegsége miatt Emma még nem tud járni, de a lábbal hajtható, négykerekű műanyag játékteknősén már bebarangolja az egész lakást. Ismerve, hogy a kétéves gyermek az elmúlt egy esztendőben milyen megpróbáltatásokon ment keresztül, biztosak lehetünk benne, hogy nemsokára Emma önállóan is megteszi első lépéseit. Hosszú volt ez a tíz hónap. Sokat sírtunk, de mindenképpen megerősödtünk – sóhajt Emma édesanyja, Vági Renáta, aki most már megkönnyebbülve mesél a Németországban töltött időről.
 
– Emmával februárban utaztunk Essenbe, ahol csak májusban tudták elvégezni a lányom máj-transzplantációját, mert stabilizálni kellett az állapotát. Csaknem egy egész napig tartott a műtét, mert az operáció közben komplikációk adódtak. Szerencsére Emma gyorsan felépült, hiszen a szervezete befogadta az édesapjától kapott májat. A kislány egy negyedév múlva erősödött meg annyira, hogy a német orvosok a vese-transzplantációt is el tudták végezni rajta. Az újabb beültetett szervet édesanyja adta Emmának. A vese működése azonnal elindult, így a korábban hónapokig tartó, kellemetlen vesedialízis már a múlté. Azért, hogy Emma egészségi állapota ne romoljon, most vérképző injekciókra van szüksége, illetve élete végéig gyógyszert kell szednie, hogy az új májat és vesét később se lökje ki a szervezete. Édesanyja bízik abban, hogy Emma hamar utoléri kortársait, gyorsan megtanul járni és beszélni.
Heves Megyei HírlapMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care