NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanAz életnek tanulnak az egyetemisták

2013.02.22

E3 – Energia-egyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak.


Három hazai egyetemen indul el márciustól a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének térítésmentes, szakmai programja, amely az energia-egyensúlyon alapuló, egészséges táplálkozást és életmódot hivatott népszerűsíteni a hallgatók között. Az öt szemeszterre tervezett, átfogó program dietetikus szakemberek egyetemi előadásaiból és ingyenes, személyes szaktanácsadásból áll majd.

A túlsúly és elhízás világjelenség, és ez alól a hazai felnőtt lakosság sem kivétel. Az OÉTI égisze alatt 2009 őszén készült felmérés szerint a magyar felnőtt lakosság közel kétharmada, egész pontosan 62%-a túlsúlyos volt vagy elhízott, amelynek mértéke az életkor előrehaladtával tovább növekszik. A testtömeg megtartásának az alapja az energia-egyensúly, vagyis az ételekkel, italokkal elfogyasztott és a mozgással felhasznált energia-mennyiség közötti harmónia. Fontos, hogy ennek a jelentősége beépüljön a fiatalok szemléletébe, mert az életmód és a táplálkozási szokások jórészt gyerek- és fiatal felnőttkorban alakulnak ki. Ebből a szempontból az egyik legfontosabb életszakasz éppen az egyetemista kor, amikor a fiatalok zöme elkerül otthonról, és lassan önálló életvitelre tér át. Természetesen nem mindegy, hogy milyenre, mert ez nemcsak a későbbi életvezetési szokásaikra, hanem az életkilátásaikra is kihat. ( Friss felmérés az elhízásról)

Ehhez járulnak hozzá, az erre a korosztályra jellemző életkori sajátosságok pl. gyakori éjszakázás, főként a vizsgaidőszakokban kevés mozgás és gyakran a körülményekből adódóan kisebb odafigyelés a táplálkozásra. Viszont körükben is rengeteg tévhit kering a táplálkozással kapcsolatban, gondoljunk csak egy-egy divatos „csodadiéta” rohamos térhódítására. (Az energiaitalok és az étrendkiegészítők valamint a dohányzás vese-veszélyeiről)

A fentieket is figyelembe véve döntött úgy a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, hogy átfogó szakmai programmal keres fel három hazai egyetemet, a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karát, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumát és a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karát. Az előadásokat és a tanácsadást bármilyen szakos hallgató látogathatja, de az egyetemválasztásban szerepe volt annak is, hogy ezeken a fakultásokon olyan szakembereket is képeznek, akik később hivatásuk során is szoros kapcsolatban lesznek a táplálkozástudománnyal – tudatta a szövetség.

Forrás: vesebetegseg.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care