NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanAz instant ételek ártanak a veséknek

2014.10.11

Ha túl gyakran választjuk ezeket, azzal sajnos a szervezetünknek okozunk hosszú távon károsodást.


A legtöbb instant vagy félkész étel jelentős mennyiségben tartalmaz foszfort, édesítőszereket, ízfokozókat, mesterséges aromákat és sót. Ezek a vegyületek nagyobb mennyiségben komoly károkat okozhatnak a veséknek, Különösen azok vannak veszélyben, akik egyébként is vesebetegek vagy hajlamosak a nefrológiai problémákra - hívja fel a figyelmet a veszélyre a Házipatika.com.

A szervezetben felgyülemlő foszfor hatással van a hormonokra, méghozzá kifejezetten arra, mely a vérben keringő kalcium mennyiségét szabályozza. Mivel ez lecsökken, a szervezet kalciumot von el a csontokból, így azok elgyengülhetnek, törékenyebbé válhatnak.

A sok só, illetve a magas nátriumtartalom szintén károsíthatja a veséket, hiszen vízvisszatartást okoz a szervezetben, így a vesékre nehezedő nyomás nő. A nátriumnak hatása van például a vérnyomásra is, így a sóban gazdag ételek a kardiovaszkuláris rendszert is negatívan befolyásolják.

Természetesen nem kell végleg lemondanunk ezekről az ételekről, időnként nyugodtan fogyaszthatjuk őket, ám legyünk tisztában a veszélyekkel, és igyekezzünk olyan termékeket választani, melyekben minél kevesebb adalékanyag van - tanácsolja a lap

Vesénk gyilkosa: a só - a vesebetegseg.hu-nMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care