NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanAz NVP együttműködik az egészségfejlesztési irodákkal

2015.06.06

A Nemzeti Vese Program a Népegészségügyi Hálózat hivatalos együttműködő partnere lett!


A Széchenyi Terv keretében 2011-ben kiírt, TÁMOP-6.1.2/11/3 és TÁMOP-6.1.2/11/LHH/B kódszámú pályázati felhívások nyomán, Magyarországon 61 egészségfejlesztési iroda (továbbiakban EFI) jött létre és kezdte meg működését 2013 és 2014 folyamán. Az irodák létrehozásának alapvető célja a szív-érrendszeri, daganatos megbetegedések csökkenésének támogatása, krónikus betegségek okozta korai és elkerülhető halálozás csökkentése, az egészséget meghatározó életmód, illetve az egészségmagatartást befolyásoló szokások, attitűdök javítása, a lakosság egészségtudatosságának növelése. Az EFI-k nagy előnye, hogy könnyen elérhető és ingyenes életmódváltó programokat kínálnak az érdeklődők számára.

Az EFI-k tehát abban segítenek, hogy jobban megismerjük jelenlegi egészségi állapotunkat és megtudjuk: mi mindent tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében. Az EFI-k tevékenysége itt azonban nem ér véget. Szervezésükben valósulnak meg azok a programok, amelyek segíthetnek a résztvevők egészségi állapotának a javításában. Ilyen programok és rendezvények lehetnek például: testmozgásprogramok (zumba, nordic walking, aerobic, úszás, kerékpározás stb.), életmód területén segítséget jelentő programok (főzőklub, baba-mama klub) és különböző betegklubok. Emellett minden EFI különböző egészségnapok megszervezését is elvállalta (pl. falunapok), hogy az emberekhez még közelebb hozzák a különféle szűrővizsgálatokat és egészségfejlesztési programokat is.

Az EFI-k szakmai koordinációjáért a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) felelős, ők segítik az EFI-k munkáját különféle szakmai anyagokkal, együttműködési lehetőség feltérképezésével és az adatszolgáltatási rendszer működtetésével.

Az EFI-k országos elhelyezkedését, és az egyes EFI-k elérhetőségeit itt lehet megnézni

Forrás: vesebetegség.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care