NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanBaj, ha kiszárad

2013.03.14

Tíz felnőttből egynek már károsodott a veséje, ám a baj gyakran csak túl későn derül ki. - Szabad Föld Online


Gyakran lassan és alattomosan megy tönkre a vese, sokszor csak akkor jelentkeznek a tünetek, amikor már visszafordíthatatlan veseelégtelenség alakult ki – erre figyelmeztetett a március 14-i vesevilágnap (melynek jelmondata: Előzze meg a veseelégtelenséget!) előtt dr. Reusz György professzor, a Magyar Nefrológiai Társaság elnöke, a két éve életre hívott Nemzeti Vese Program szakmai igazgatója - idézte a Szabad Föld Online.

Hazánkban hatszázezer embernek veszélyeztetett a veséje, főleg a cukorbetegségben, magas vérnyomásban szenvedők, a túlsúlyt cipelők tartoznak a rizikócsoportba. Hatezren vesepótló kezelésre, dialízisre szorulnak, s e szám évről évre 3-4 százalékkal növekszik. A dializáltak egy része súlyos szövődményekkel is szembesül, ezért sokak számára a szervátültetés lehet a valódi megoldás. Leginkább az élő donoros szervátültetés számít ideálisnak, ilyenből évente félszáz történik hazánkban - írja a lap.

A veseprogram jóvoltából a transzplantáltak most végiglátogatják a dialízisállomásokat, elbeszélgetnek a sorstársaikkal, hogy bátorságra buzdítsák azokat, akik lelki okokból nem vállalkoztak eddig a szervátültetésre – tudtuk meg Szalamanov Zsuzsától, a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért elnökétől. Holott szép számmal akadnak sikertörténetek:

– Élek, virulok, igyekszem példát mutatni. Most éppen kerékpártúrát szervezek a Balaton körül. Amikor szembesültem a betegséggel, teljesen tájékozatlan voltam, ezért is képeztem át magam hasi dialízissel foglalkozó nővérré. Így másokon is segíthettem – mondja Bátor Bálintné, aki három és fél évig szorult vesepótló kezelésre. Ma szervátültetettként teljes életet él. További részletek a teljes cikkben

Forrás: Szabad Föld OnlineMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care