NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanBetegsége sem akadályozta a sportban

2015.10.01

Kégel Tamást vesetranszplantációja sem akadályozta meg abban, hogy nap mint nap eddzen, sportoljon.


Kégel Tamás kiváló sportember. A vesetranszplantációja sem akadályozta meg abban, hogy nap mint nap eddzen, sportoljon. A Kodály iskola testnevelőtanára a transzplantáltak világversenyén a közelmúltban teniszben ezüstérmet szerzett. Kégel Tamással a baon.hu portálja beszélgetett.

Nyolc éve él donor vesével. Miért volt szükség a transzplantációra?
– A húszas éveim végén policisztás vesebetegséget diagnosztizálták nálam, melynek jelei már egyetemista koromban megmutatkoztak, de akkor nem vettem komolyan. Tíz évig még felügyelet mellett, folyamatos kontrollal még dolgoztak a veséim, de tudtam, hogy hamarosan eljön az idő, és szükségem lesz a veseátültetésre. Egyszer csak az orvosam mondta, nincs tovább.
Mennyiben változott az élete, amióta egy vesével él?
– Pontosítanék, három vesével, de ebből csak egy működik. A saját veséimet nem vették ki, édesapám veséjét a kismedencémbe ültették be. Szerencsére én és az édesapám is gyorsan felépültünk. A műtétek előtti kemény diétát már nem kellett folytatnom, minden sokkal egyszerűbb lett. Sőt néhány hónap pihenés után ismét mehettem közösségbe, dolgozhattam, sportolhattam. Gyógyszereket szednem kell, és háromhavonta kontrollra járok. De élek, és jól vagyok!
Milyen sportágakat űzhet egy transzplantált sportoló?
– Kizárólag olyanokat, ahol az ütés, az ütközés veszélye nem áll fenn. Például atlétika, úszás, tenisz, tollas, pingpong, kerékpár, röplabda. Ebből a szempontból is szerencsés vagyok, mivel gyerekkorom óta teniszezek, és ez megengedett. Így erről nem kellett lemondanom. A tenisszel párhuzamosan sokáig kosárlabdáztam is, de a betegségem miatt ezt később abbahagytam.
A szervátültetettek csapatában mindenki sportolt korábban is?
– Csak kevesen, jellemzően a legtöbben csak a műtét után kezdtek el sportolni. Felnőttként pedig szinte már behozhatatlan a hátrányuk. Én ezért vagyok nagyon szerencsés, mert már gyermekkorom óta teniszezek, ennek köszönhető, hogy ilyen szép eredményeket érek el.
Milyen eredményekkel, tapasztalatokkal tért haza az idei világversenyről?
– Negyedik alkalommal utaztam a világversenyre a magyar válogatottal, ezúttal Argentínában jártunk. Egyéniben teniszben, csapatban röplabdában indultam. Teniszben, az I. korosztályban (40-50 év közöttiek) ezüst-, párosban bronzérmet szereztem. A röplabdacsapattal szintén bronzérmesek lettünk.
A magyar válogatottnak gyakran vannak közös edzései?
– Nagyon jól szervezett a Magyar Transzplantáltak Sportszövetsége. Heti rendszerességgel biztosít edzést Budapesten. A teniszt itthon tudom igazán gyakorolni, a kvalifikációs versenyekre azonban eljárok. A röpis fiúkkal pedig egy-egy hosszú hétvégére szoktunk összejönni Zalaegerszegen, az egyik társunknál.

Forrás: baon.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care