NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanBíztató kérdések és válaszok a Pünkösdi Virágünnepen

2012.05.29

A rendezvény jó alkalom volt, hogy a hozzáértők eloszlassanak néhány tévhitet.


A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért is jelen volt május 25-én a fővárosi Ráday utcai Pünkösdi Virágünnepen, ahol a nézelődők közül sokan megálltak a szervezet sátránál. A szervátültetésen átesett gyerekek aktivitásának is köszönhetően többtucat látogató töltötte ki az Országos Vérellátó Szolgálat Szervtranszplantációs Irodájának kérdőíveit, amelyekből (a hivatalos feldolgozás előtt) ezúttal is kiderült, hogy a nem érintettek is egyre többet tudnak a szervátültetésről, a lehetőségekről és a transzplantáció menetéről – tudtuk meg Szalamanov Zsuzsától, a szervezet kuratóriumának elnökétől.

 
Mint elmondta, a legtöbb bizonytalanság még mindig a szervátültetés jogi környezetét érinti, a rendezvény jó alkalom volt arra is, hogy a felvetődő kérdésekre válaszoljanak a hozzáértők és eloszlassanak néhány tévhitet.
 

A civilszervezetet sátrában a Nemzeti Vese Program is képviseltette magát, nem csak személyesen, hanem a veseelégtelenség kialakulásáról, annak megelőzéséről és kezelési lehetőségeiről szóló betegtájékoztató kiadványokkal is az érdeklődők rendelkezésére állt. (Interneten elérhető a www.weborvos.hu honlapon)
 

Az alapítvány a már hagyományosnak mondható, a transzplantáció lehetőségét és részleteit ismertető, folyamatosan zajló fórumai mellett idén is készül gyermektáborára, mint megtudtuk, 80, szervátültetésen átesett gyermekkel indulnak Balatonvilágosra június 25-én. Bár a szervezés már a végső fázisban jár és a vonat is kigördül hamarosan, egyelőre 1 millió forint hiányzik ahhoz, hogy a szokásos módon, a legnépszerűbb programokkal teljenek a balatoni nyaralás napjai.
 
Forrás: vesebetegseg.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care