NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanBörcsök Enikő: felkészültem a harmadik átültetésre

2015.04.01

Fáradhatatlanul dolgozik és hiszi, akarattal minden nehézségen túljuthatunk.


Két vesetranszplantáción van túl Börcsök Enikő, aki úgy érzi, azt is emelt fővel fogja viselni, ha a sors újabb szervátültetést ró ki rá. Csak a nő szülhet, de mindenki adhat életet - szól a Transzplantációs Alapítvány szlogenje, mellyel Enikő is egyetért - írta a BorsOnline.

Huszonnégy évvel ezelőtt derült égből villámcsapásként érte a hír Börcsök Enikőt, miszerint autoimmun vesebetegségben szenved. Az orvosok közölték a színi pályája kezdetén álló, azóta Jászai Mari- díjas művésszel, hogy nyolc-kilenc év múlva a veséi felmondják a szolgálatot, és életét csak a transzplantáció mentheti meg. Enikő ma már kétszeres vesetranszplantált. A művésznő először 1997-ben kapott új vesét, de a szerv csak másfél évig működött.

– Hetente háromszor jártam dialízisre, reggel hat órától tíz óráig, aztán rohantam a színházba próbálni, majd este előadás. Három évig ment így, aztán 2003-ban ismét vesét kaptam. Az utolsó pillanatig dolgoztam. Azóta szerencsére jól vagyok, de felkészültem arra, hogy egyszer még szükségem lesz új vesére, hisz már tizenkét éves a kapott vesém – vallott őszintén sorsáról a Vígszínház színésznője, akivel vasárnap a Fórum a transzplantációról elnevezésű eseményen találkoztunk, ahol a szervezők azt hangsúlyozták, vesetranszplantáció után is élhet mindenki teljes éle­tet.

A Vesebetegség.hu interjúja a művésznővel


Forrás: BorsOnline
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care