NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanCsecsemő és nyugdíjas is volt már szervdonor

2017.08.16

Az OVSZ honlapján fellelhető várólista szerint jelenleg 1190 betegnek van szüksége veseátültetésre.


Egy tizenhárom napos csecsemő volt a legfiatalabb, egy 77 éves nyugdíjas pedig a legidősebb donor tavaly, akiknek a szervei megmentették mások életét. Volt, hogy a nyomozó hatóság adott előzetes írásos engedélyt a szerkivételre. 2016-ban 182 donorból összesen 505 transzplantációt végeztek Magyarországon, azóta pedig, hogy 2007-ben létrehozták a Szervkoordinációs Irodát, már több mint négy és fél ezren kaptak új szervet, és ezzel második esélyt - írta a Magyar Idők.

2007 óta 1590 elhunyt donorból 4552 szervet távolítottak el az orvosok. Ugyanezen idő alatt összesen 4006 szervátültetést végeztek, miközben 5440 új beteg került transzplantációs várólistára. 2012 óta, amikor hazánk csatlakozott az Euro­transplant nevű, nyolc országot és annak 135 millió lakosát magába foglaló szervezethez, és a magyar betegek külföldről is kaphatnak szervet, 416 donorszerv érkezett külföldről. A beszámoló alapján tavaly 182 elhunytból távolítottak el szervet, 70 százalékukból többet is. A donorok átlagéletkora kicsivel haladta meg az ötven évet, a legfiatalabb egy tizenhárom napos csecsemő volt, a legidősebb pedig egy 77 éves nyugdíjas volt. Összesen nyolc 18 év alatti elhunyt szülei járultak hozzá, hogy gyermekük donorrá válhasson. Az idős donorok száma 2014 óta folyamatos emelkedést mutat, a tavalyi adatok alapján öt százalékuk elmúlt 70 éves.

A legtöbb transzplantációt most is vesebetegeknél végezték, összesen 343-at, ebből 34-et élő donor segítségével. A májátültetések száma 81, a szívátültetéseké 58, a tüdőátültetéseké 17, míg a kombinált vese-hasnyálmirigy transzplantációké hat volt tavaly. A tizennyolc éven aluliak közül 14-en kaptak új vesét, hárman májat, négyen pedig szívet. A jelentés hangsúlyozza: a gyermektranszplantációk száma a rendelkezésre álló szervek mellett a várólistán lévő gyermekek számától is függ.

Az OVSZ honlapján a friss adatok is nyomon követhetők, ezek alapján az idén hasonló a transzplantációs aktivitás, viszont már eddig majdnem annyi tüdőátültetést végeztek, mint tavaly egész évben.

A szintén az OVSZ honlapján fellelhető várólista szerint jelenleg 1190 betegnek van szüksége vese-, 123-nak máj-, 77-nek szív-, 45-nek kombinált vese-hasnyálmirigy, míg ötnek tüdő­transzplantációra.

Forrás: magyaridők.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care